De Groene Weg start met Nederlandse biologische rundvleesketen
Met de opbouw van een keten van biologisch rundvlees speelt De Groene Weg naar eigen zeggen in op de groeiende behoefte aan regionaliteit bij de consument, maar ook aan de behoefte bij biologische melkveehouders om al hun kalveren biologisch te laten opgroeien en verwaarden.
Nu 10 procent
In Nederland wordt op dit moment ongeveer 10 procent van de biologische kalveren ook biologisch gehouden. De overige kalveren worden in de reguliere markt afgezet. Dat kan beter, vindt De Groene Weg. De biologische vleesproducent heeft al twee sterke ketens in Nederland: varkensvlees (met ruim 110 varkenshouders) en lamsvlees (met 35 schapenhouders). Het bedrijf zet nu een volgende stap door het opzetten van een derde keten, namelijk die voor Nederlands rundvlees, waarin biologische melkvee- en vleesveehouders onderdeel worden van een keten van biologisch rundvlees.
Verdere verduurzaming
„We streven ernaar dat alle kalveren in Nederland die op een biologische boerderij worden geboren ook biologisch verwaard worden”, aldus Allard Bakker, directeur van De Groene Weg. „Dit past in ons gedachtegoed waarbij we continu streven naar verdere verduurzaming van de sector.’’ Het gaat om zowel vaars- als stierkalveren, die niet voor de melkproductie worden ingezet. De Groene Weg gaat deze kalveren afnemen, nadat ze op biologische wijze zijn grootgebracht. De afname van de kalveren wordt gekoppeld aan de afname van de melkkoeien als deze uit productie worden gehaald.
Biologische verhaal rond
De Groningse bio-melkveehouder Erik van der Velde en bio-vleesveehouder Gert-Jan Stoeten zijn de eerste boeren die zich aansluiten bij deze rundvleesketen. Van der Velde: „Het feit dat de kalveren waar ik geen ruimte voor heb, niet biologisch opgroeien, is echt een los eindje voor ons. Je wilt gewoon dat het verhaal klopt.” Stoeten aanvullend: „Dit is een mooi concept en een mooie samenwerking. Ik hoop dat deze kalveren het goed gaan doen met volop beweiding. Daar heb ik wel vertrouwen in. De coöperatieve werkwijze van De Groene Weg spreekt mij erg aan. Hierdoor kun je als boer echt meepraten en sta je er niet alleen voor.”
Behoefte aan regionaal
De Groene Weg neemt, met deze samenwerking, een eerste stap in de opzet van een Nederlandse biologische rundvleesketen. Allard Bakker: „Biologisch rundvlees uit Nederland sluit direct aan bij de groeiende behoefte van de consument aan meer regionaliteit. Daarom is er veel ruimte om te groeien met deze keten en dus voor boeren om zich aan te sluiten bij onze keten.’’
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: De Groene Weg