Biohuis: ‘Geen verdienmodel en perspectief in tekst Landbouwakkoord’
„Wij zijn het zeker eens met de conclusie van LTO dat de concepttekst van het Landbouwakkoord nog niet akkoord is”, aldus Monsma. „Dat hoeven overigens niet precies dezelfde punten te zijn.” Monsma denkt voor de biologische boer bijvoorbeeld aan de terreinen van grond en mest. „Ik denk bijvoorbeeld aan waterkwaliteit, stikstof en CO2. En er wordt nu een stukje extra ‘grondgebonden’ ingebracht.”
Onnodige regelgeving
Monsma vervolgt: „Dat loopt ons als biologische landbouw op zich niet voor de voeten, maar zoals het ministerie van LNV dat ziet, betekent dat voor ons extra regelgeving. En waarom moeten wij aan extra regelgeving voldoen als wij onze doelen, zoals die door Europa zijn voorgeschreven, al hebben gehaald. Het is vooral veel moeten en weinig mogen.”
Geen perspectief
Maar Monsma trekt de kritiek breder. „Het allerbelangrijkste is dat er geen verdienmodel en perspectief voor de boer wordt geschetst om te verduurzamen. Er zijn boeren die nu niet eens kúnnen investeren in verduurzaming.”
Banken en agri-industrie
Monsma vindt daarvoor, naast de overheid, een belangrijke rol liggen bij banken en agro-industrie. „Als de overheid niet alle middelen heeft, hebben zij ook een verantwoordelijkheid. Het kan natuurlijk niet zo zijn, dat partijen die de afgelopen jaren flink aan boeren verdiend hebben, nu niet thuisgeven.”
Cashflow leidend
„Banken financieren nu ook op een hele andere manier”, vult Monsma aan. „Vijf jaar geleden financierden banken op basis van vermogen, nu doen ze dat op cashflow. Daarom kennen we nu heel veel knelgevallen, die nu niet kunnen investeren, omdat banken aangeven dat ze eerst even willen afwachten hoe het zich allemaal ontwikkelt…”
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen