Fotoserie: Bejo werkt aan biologisch assortiment
Gepassioneerd lopen beide heren over ‘hun’ bedrijf. Op het terrein van Bejo zijn de rassen zowel in het veld als netjes geoogst in de kist te bewonderen. De zaadbehandeling, zaadschoning, verpakking en opslag: alles is zichtbaar voor het publiek. Er zijn oogst demo’s en vele standhouders die hun mechanisatie onder de aandacht brengen. Bejo wil zo de vele (internationale) bezoekers, de Nederlandse landbouwtechniek op zijn hoogste niveau laten zien.
Biologisch programma
Het biologisch programma bestaat uit 35 gewassen en meer dan 170 rassen. Vergeleken het gangbare programma is dit nog beperkt. Gangbaar heeft het bedrijf 40 gewassen met meer dan 1000 rassen in het assortiment. ‘Organic, right from the start’ is de dubbelzinnige leus van het biologisch programma. Bejo vroeg in 1997 als een van de eerste zaadbedrijven een biologische licentie aan. Ook werkt Bejo er aan om het begin van de keten biologisch telen mogelijk te maken, door biologisch zaad te veredelen en te vermeerderen. Tot nu toe is nog lang niet al het uitgangsmateriaal in de biologische landbouw gecertificeerd biologisch, eenvoudig weg omdat er niet voldoende beschikbaar is.
Kan niet zonder elkaar
Bejo is een gemengd bedrijf. Gangbaar en biologisch onder één dak. En dat heeft volgens Weijland grote voordelen. De ontwikkeling van nieuwe biologische rassen zou niet mogelijk zijn zonder de gangbare tak en andersom kan de biologische tak als voortrekker dienen voor de verduurzaming van de gangbare tak, legt Weijland uit. „De enorme genetische basis van het gangbare programma, wil je biologisch ook kunnen gebruiken. Als we alle ouderlijnen en proefkruisingen delen en in zo vroeg mogelijk stadium selecteren voor het biologische programma, dan hebben we een synergie. Dan kunnen we, bij de wortels bijvoorbeeld, werken met de 35.000 proefvelden. Als je uitsluitend bio zou zijn, is dat slechts 5 procent hiervan.” Met andere woorden: het gangbare veredelingsprogramma levert een enorm aanbod aan uitgangsmateriaal voor de veredeling van bio.
NGT’s
Benieuwd wat Bejo’s visie is op het gebruik van NGT’s? In oktober verschijnt in vakblad Ekoland en op deze website een uitgebreid interview met Bram Weijland over dit onderwerp.