Boerenweercolumn: neerslagtekort-berekening KNMI 1 aprilgrap?
Officieel is het groeiseizoen begonnen, schrijft het KNMI op zijn website. De publicatie getiteld ‘voorjaarsdroogte steeds vroeger’ is bedoeld om aandacht te vragen voor de berekening van het neerslagtekort, ieder jaar vanaf 1 april.
Naar buiten kijken
Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij om eventuele droogte te signaleren. Doordat de gemiddelde verdamping nu hoger ligt dan vroeger speelt die eerder in het seizoen een rol bij droogte. Hoe groot die verschuiving nu al is, vraagt het KNMI zich af.
Weliswaar is te lezen in het bericht dat de auteurs naar buiten kijken en niet vergeten zijn dat we een kletsnatte winter achter de rug hebben, maar zelfs leden van de Vereniging voor Weerkunde en Klimaat (VWK) vragen zich af of het KNMI het allemaal nog wel scherp ziet.
Verouderde wetenschap
De berekening van het neerslagtekort is op zijn zachtst gezegd sterk verouderd. Terwijl de technologie het meten van vochtpercentages in de bodem steeds inzichtelijker maakt met sensoren, drones en satellietwaarnemingen gebruikt het KNMI nog steeds de wetenschappelijke wiskundige formule van Makkink uit 1987. Daar mankeert in grote lijnen weinig aan, gezien de historische tijdlijnen in de grafiek van het neerslagtekort waarin 1976 en 2018 er uit springen.
Allernatste halfjaar ooit
De publicatie is echter vooral een bewijs dat de droogte signalering van het KNMI aan vernieuwing toe is. Alsof ze zelf in hun Klimaatberichten niet goed weten hoe op klimaatverandering in te spelen. Ja, het voorjaar komt steeds vroeger. De vroegste zomerse dag met een maximumtemperatuur van 25 °C ooit gemeten staat komende zaterdag op het programma. Houd dan ook rekening met het allernatste winterhalfjaar ooit gemeten, met afstand.
Deze weercolumn wordt wekelijks op woensdag door de boerenweerman Erik Colenbrander geschreven. Op www.boerenweer.nl verschijnt iedere zaterdag een boerenweerbericht in samenwerking met Prikkebord.nl.