Monsternames bij bio-landbouwbedrijven gestart
De monsternames zullen in 2024 worden uitgevoerd door Eurofins Lab Zeeuws Vlaanderen. Eurofins is door Skal gecontracteerd om deze monsternames in 2024 uit te voeren.
Resultaten monsternames in 2023: geen twijfel over bio-status
In 2023 zijn er 180 monsternames uitgevoerd bij landbouwbedrijven. Deze landbouwbedrijven telen onder andere biologische akkerbouw-, fruit-, en glastuinbouwgewassen. Het doel van deze monsternames is om het gebruik van niet-toegestane gewasbeschermingsmiddelen uit te sluiten.
Van de 180 monsternames zijn er 20 monsters (11 procent) positief geanalyseerd. In 85 procent van de positieve gevallen is er sprake geweest van drift vanuit gangbare percelen. Na onderzoek kon de twijfel over de biologische status in alle gevallen worden weggenomen. Op basis van deze 180 monsternames is er bij geen van de partijen de biologische status afgenomen.
Uitgelicht: percelen op afstand
In 2023 is gestart met het uitvoeren van monsternames bij landbouwbedrijven met percelen op afstand. Percelen op afstand zijn percelen die op een (grote) afstand van de huiskavel van het bedrijf liggen en waar de Skal-inspecteur niet jaarlijks komt. Er zijn in 2023 50 monsternames bij evenzoveel landbouwbedrijven uitgevoerd. Er zijn in totaal 4 positieve monsternames geanalyseerd. De oorzaak van deze 4 positieve monsternames blijkt drift, oftewel residuen van gewasbeschermingsmiddelen die van nabijgelegen gangbare percelen over het biologische gewas zijn gewaaid. Vaak zijn dit zeer lage hoeveelheden van gewasbeschermingsmiddelen die geen toepassing hebben in het biologische gewas, maar in de niet-biologische teelt wel zijn toegestaan.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Skal Biocontrole