Onvoldoende aandacht voor duurzame verdienmodellen
Biohuis reageert op hoofdlijnenakkoord ‘Zorg dat beleid aansluit op biologische landbouwpraktijk’
Biologische boeren werken extensief en zijn vaak ook actief in en nabij Natura 2000-gebieden. Voor een gebiedsgerichte aanpak is biologisch als zelfstandig systeem een aantrekkelijke vorm van natuurinclusieve landbouw. Smits van Oyen: „We creëren een gezonde en biodiverse leefomgeving met een goed verdienmodel voor jonge, bestaande en toekomstige boeren. Samen met boeren, burgers en bedrijven willen we bouwen aan vertrouwen in biologisch vakmanschap.”
Afrekenbare stoffenbalans
Biohuis kijkt uit naar de aangekondigde ‘afrekenbare stoffenbalans’ om te kunnen laten zien welke stoffen een (biologische) boer aan- en afvoert. Deze is nodig om de resultaten van het circulaire biologische systeem op bedrijfsniveau aan te tonen. Pipie Smits van Oyen: „We zijn er voorstander van minder afgerekend te worden op modelberekeningen van de overheid, maar juist op bedrijfsniveau resultaten te kunnen laten zien. We denken graag mee zodat deze voor biologische boeren praktisch uitvoerbaar en juridisch houdbaar wordt. Een dergelijk systeem dat managementinnovatie borgt hebben wij de afgelopen jaren gemist.”
Handen uit de mouwen
Het Biohuis constateert dat het ‘Transitiefonds landelijk gebied en natuur’ wordt geschrapt. Lindeboom, directeur Bionext: „We gaan ervanuit dat toegezegde middelen voor het Nederlandse Actieplan voor groei van biologische productie en consumptie worden behouden en wanneer nodig wordt uitgebreid met een meerjarige investering. We staan klaar om de handen uit de mouwen te steken en om geregeld te overleggen met de nieuwe Minister om te zorgen dat het beleid aansluit bij de biologische landbouwpraktijk. We werken graag samen aan oplossingen en uitwerkingen van dit Hoofdlijnenakkoord.”
Binnenkort: reactie van Laurens Nuijten, directeur Biohuis
Beeld: Natasja Beverloo
Bron: Biohuis