Laurens Nuijten: ‘Oplossingen voor biodiversiteit, waterkwaliteit en klimaatadaptatie verdienen meer aandacht in hoofdlijnenakkoord ’
Biohuis directeur reageert op plannen van coalitie PVV, NSC, VVD en BBB
„Biodiversiteit, waterkwaliteit, klimaatadaptatie: dat zijn uitdagingen waar de sector nu voor staat en waar de biologische landbouw oplossingen voor kan bieden. Biohuis vindt het belangrijk dat bij de vorming van een kabinet een toekomstvisie ligt die zekerheid kan geven richting 2040.” Nuijten vindt het logisch dat er aandacht is voor acute problemen zoals de mest- en stikstofcrisis. Veel boeren, ook biologische, zitten hierdoor al jaren in grote onzekerheid en zitten vast. Hij mist perspectief voor de sector en doet een oproep aan het nieuwe kabinet om meer oog te hebben voor duurzame verdienmodellen. „Dat haakje is er ook. In het akkoord valt te lezen dat het kabinet ‘geregeld overlegd met land- en tuinbouworganisaties en het beleid zal baseren op wat in de praktijk werkt’. Ze willen dus flink in overleg met de sector en dat is ook precies wat wij willen.”
Of de biosector voldoende gehoord zal worden, is volgens Nuijten heel erg afhankelijk van de bewindspersoon die wordt aangesteld. „Maar”, zegt hij hoopvol: „Er zijn heel wat aanknopingspunten: structureel 500 miljoen voor agrarisch natuurbeheer, nieuwe verdienmodellen, het trappetje van Remkes, erkenning van de boer, gesprekken met de sector, management lijkt een belangrijkere plek in innovatie te krijgen, een juridisch houdbare afrekenbare stoffenbalans: daar kan de biosector echt wat mee.”
Landbouwinclusieve natuur
In het hoofdlijnenakkoord is een nieuw begrip geformuleerd: ‘landbouwinclusieve natuur’. „Dat is de zoveelste variant van biologische landbouw” grapt Nuijten. „Ik vind het allemaal fantastisch hoor, want er zijn natuurlijk meerdere wegen naar Rome. Echter, als je serieus bent over verdienmodellen ga je ook aan de slag met biologische landbouw.”
Het woord ‘biologisch’ komt in het hele akkoord niet voor. Dat verbaasd Nuijten niet. „Deze partijen gebruiken andere woorden, maar daar kan de biosector wel wat mee. We merken echt wel dat ook deze partijen niet blind zijn voor biologische landbouw, al gebruiken ze andere termen. Wij zijn ervan overtuigd dat we deze partijen echt wat te bieden hebben en dat we daar niet bescheiden over hoeven te zijn.”
Gentechnologie
De vorige kabinetten waren volgens Nuijten pro gentechnologie, zoals bijvoorbeeld CRISPR-Cas. Positief voor de biologische landbouw dat dit niet is opgenomen in het akkoord. „Wat dit precies betekent moeten we nog wel afwachten.”
Nuijten benadrukt dat nu de politiek aan zet is en dat Biohuis samen met de hele biologische sector aan de slag zal gaan zodra bekend is wie de nieuwe landbouwminister zal worden.