53 procent veehouders wil hogere btw vlees, zuivel, eieren
Meest opvallende resultaat uit de enquête is de steun voor een belastingmaatregel vergelijkbaar met een bestaand Duits model. Deze is opgepakt door diverse Duitse landbouwministers. Zo meldt True Animal Protein Price Coalition (TAPCC) oftewel de TAPP Coalitie. Dit Duitse model betekent een paar cent extra op vlees, zuivel en eieren voor een beter dierenwelzijn en een hoger boereninkomen. ‘In Duitsland steunen sommige landbouworganisaties deze dierenwelzijnsheffing waarbij consumenten via een btw-verhoging op vlees, zuivel en eieren iets meer betalen’, aldus TAPPC.
Eenmalige vergoedingen
Deze taks-opbrengsten worden gebruikt om boeren twintig jaar lang en eenmalig vergoedingen te geven voor dier- en milieuvriendelijke stalaanpassingen, zowel in Duitsland als in het buitenland. Dit laatste geldt voor boeren die voedsel naar Duitsland exporteren. Op de vraag of dit plan ook een goed idee zou zijn voor Nederland, antwoordde 53 procent van de veehouders bevestigend. TAPPC: ‘Uit de enquête blijkt dat bijna de helft van alle veehouders voedsel exporteert naar Duitsland en dat de meesten van hen hopen dat mogelijk toekomstige Duitse subsidies voor dier- en milieuvriendelijke stallen dan ook voor hen bedoeld zijn.’
Vlees- en zuivelheffing
Een vlees- en zuivelheffing voor consumenten heeft de voorkeur van de meeste veehouders boven een milieubelasting die boeren zelf moeten betalen, als de milieukosten van vlees ergens in rekening gebracht moeten gaan worden. Tenslotte wenst zo’n 80 procent van de veehouders EU-importheffingen op vlees, zuivel, eieren en soja uit landen waar milieu- of dierenwelzijnsnormen lager liggen dan in de EU zelf.
Geen eerlijke prijs
De enquête toont aan dat een meerderheid van veehouders in Nederland voorstander is van milieuvriendelijke belastingen in Nederland en de EU, aldus de conclusie van TAPPC: ‘Er is een overweldigende meerderheid voor nieuwe verplichtingen voor supermarkten over eerlijke prijzen, voor een beter boereninkomen. Twee derde van de veehouders zeggen nu geen eerlijke prijs te ontvangen voor vlees, zuivel en eieren. Dat zou pas lukken als zij minstens 10 tot 20 procent hogere prijzen zouden krijgen voor hun producten.'
TAPP Coalitie en eerlijke prijs vlees
De enquête vond plaats in opdracht van de TAPP Coalitie, die zich samen met 73 partners precies vijf jaar inzet voor een eerlijke prijs op vlees en zuivel, waarin alle maatschappelijke kosten zijn verwerkt.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief