BioForum: ‘Stikstofdecreet belemmert biologische landbouw in Vlaanderen’
De Vlaamse overheid wil tegen 2027 vijf procent biolandbouw in Vlaanderen hebben gerealiseerd. Dit is een toename van 3,5 procent in vegelijking met 2022. “Een groeiende biosector is op dit moment de facto onmogelijk. Het stikstofakkoord is daar verantwoordelijk voor. Dat kiest immers vooral voor technologische oplossingen om de stikstofuitstoot terug te dringen: dieren in potdichte stallen met energie- en waterverslindende luchtwassers die het teveel aan uitstoot opvangen. Die keuze gaat lijnrecht in tegen principes van de biologische landbouw, die stelt dat dieren maximaal buiten moeten kunnen. Dat staat ook zo in de Europese biowetgeving. Een andere regel is dat een bioboer maar zoveel dieren mag houden als de omgeving aan kan.”
Omschakeling onmogelijk gemaakt
Een kleinschalig grondgebonden bedrijf dat rekening houdt met de draagkracht van de natuur kan onder de huidige regels niet overleven. BioForum onderstreept dat de Europese bioregels en het stikstofakkoord met elkaar conflicteren. „We krijgen dan ook heel wat bezorgde bioboeren aan de lijn”, laat BioForum weten. „Gangbare veehouders die vandaag willen omschakelen naar bio wordt het al helemaal onmogelijk gemaakt. Met de huidige regels moeten zij hun veestapel zo drastisch verminderen dat er geen inkomen meer uit te halen is. Een kleinschalig grondgebonden bedrijf dat rekening houdt met de draagkracht van de natuur kan onder de huidige regels niet overleven, terwijl een grootschalig bedrijf dat investeert in potdichte, hoogtechnologische stallen gewoon verder kan blijven bestaan.”
Nog intensiever
Volgens BioForum stuurt het stikstofakkoord aan op een nog intensievere landbouw, waarbij boeren gedwongen worden tot zware investeringen en tot schaalvergroting. „Zo blijft de kern van het probleem gewoon bestaan. Zolang we stikstof blijven importeren in de vorm van kunstmest en veevoer, zolang we veehouderij niet grondgebonden maken, mogen we nog talloze decreten stemmen: ze zullen geen zoden aan de dijk zetten” benadrukt Bioforum. Volgens BioForum kan meer biologische landbouw de oplossing zijn. „Het helpt niet alleen om de stikstofcrisis het hoofd te bieden, maar zorgt ook voor een hogere biodiversiteit en een betere bodem- en waterkwaliteit.”
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Being Organic in EU
Bron: BioForum