Reacties op ministerschap Wiersma: ‘een mooie kans om biologische landbouw bij haar aan het voetlicht te stellen’
BoerenNatuur Fryslân
Albert van der Ploeg vertegenwoordigd Friesland in het algemeen bestuur van BoerenNatuur en is voorzitter van Noardlike Fryske Wâlden. Hij heeft veel met Wiersma van doen gehad. Onder andere met ‘Living Lab Fryslân’ dat nu onder BoerenNatuur Friesland valt. Daar had Wiersma als gedupeerde niet zo geld meer voor over als het vorige college. Er bleef slecht één derde over van het budget van vorig jaar. Van der Ploeg: „zij vindt gangbare landbouw en innovatie belangrijke onderwerpen. Ze heeft niet de drive om het aandeel biologisch uit te breiden bij de provincie. Zij vindt de markt belangrijk, de markt moet het doen".
Van der Ploeg vindt het belangrijk dat de landbouw meer in balans komt met de ecologie en de leefomgeving ‘anders blijven we in de problemen zitten’. Hij denkt dat het nieuwe kabinet daar minder aandacht voor zal hebben. „Het is heel belangrijk voor de landbouw dat we in balans zijn met onze leefomgeving qua stikstof, water, mineralen, biodiversiteit. Maar op dit moment denk ik dat dit kabinet vooral de voedselproductie en innovatie vooral heel belangrijk vindt.”
Bionext
Marjan Blom van Bionext ziet aanknopingspunten vanuit het hoofdlijnenakkoord om met de nieuwe minister constructief in gesprek te gaan. Blom richt zich vooral op de mogelijkheden. „Wiersma heeft in sommige uitingen laten zien dat ze vrij kritisch is op biologisch, maar Bionext ziet ook verbindingen waarmee wij goed in gesprek kunnen gaan. Zij is in de basis natuurlijk gehouden aan het hoofdlijnen akkoord en daarin zien wij kansen voor bio, zeker als het gaat om het waarderen van de vakkennis en ondernemerschap van boeren. Waar we graag meer aandacht voor willen zien is de lange termijnontwikkeling van de landbouw, in plaats van oplossingen voor de korte termijn. De grote verdragen zoals het klimaatakkoord en de kaderrichtlijnwater blijven wel in stand. Hoe gaan we dan toch aan die lange termijndoelen voldoen? Daar is biologisch één van de oplossingswegen, zeker als het gaat om waterkwaliteit en biodiversiteit. Ik denk dat deze overheid zich wel gecommitteerd voelt aan die lange termijn afspraken en dan zou er ook ruimte moeten zijn voor biologisch.”
Feriening Biologyske Boeren Fryslân
Wytze Brandsma, voorzitter van de vereniging voor Friese biologische boeren ziet kansen. „Ik denk dat het een mooie kans is voor een Friese landbouwminister om de biologische landbouw aan het voetlicht te stellen. Daar is het nu echt tijd voor, er is nog niet heel veel aandacht geweest vanuit de BBB voor biologisch, maar het is nu de gelegenheid om dat op te pakken. We zijn een groeiende sector die veel oplossingen kan bieden, en zij moet dat meer gaan ontdekken. Daar willen we graag bij helpen. Belangrijk om te blijven herhalen wat de verschillen zijn en wat biologisch kan betekenen in de maatschappelijke uitdaging.”
Biohuis
Pipie Smits van Oyen feliciteerd de minister. Ze kijkt uit naar constructieve gesprekken over de Nederlandse landbouw en de rol van de biologische boer daar in. „We hebben een gemeenschappelijk doel: gaan voor een duurzame, en toch productieve landbouw met een goed verdienmodel voor de boer. Biologisch laat zien dat het mogelijk is om de combinatie te maken van inkomen voor de boer en een bijdrage aan de maatschappelijke doelen te leveren. Ik wil haar uitnodigen voor een kennismaking om haar nog meer te informeren over de biologische landbouw en de kansen die dat biedt.”