Bijeenkomst Ecologisch slootschonen en greppelinfiltratie
Ecologisch slootschonen is een andere term voor natuurvriendelijk schonen, er wordt hierbij rekening gehouden met de flora en fauna in de watergang. Sloten worden in het najaar geschoond om de doorvoer van water op peil te houden, tegenwoordig is er steeds meer noodzaak om in tijden van droogte aan waterberging te doen en in natte tijden te zorgen voor een goede waterafvoer. De vraag ´wat is een handige en ook nog ecologisch verantwoorde aanpak?´ staat centraal. Naast greppelinfiltratie komt ook onderwaterdrainage en de HAKLAM-methode kort aan bod. HAKLAM houdt in: Hoog Als het Kan en Laag Als het Moet.
Sprekers
BoerenNatuur Fryslân organiseert deze bijeenkomst i.s.m. ANC Westergo en Wetterskip Fryslân. De avond bestaat uit eerst een theoretisch deel, gevolgd door veldexcursies.
- Een ecologisch medewerker van agrarisch collectief It lege Midden heeft zich gespecialiseerd in ecologisch slootbeheer en vertelt wat er zoal te zien is in en rondom de sloot.
- BoerenNatuur Westergo vertelt over de maatregelen rondom deze onderwerpen binnen het ANLb.
- Vanuit het Wetterskip Fryslân wordt verteld over de methodes en resultaten van greppelinfiltratie, onderwaterdrainage en de methode HAKLAM
Jaarplanning
Later in het jaar, in september - oktober vinden er 2 demo’s (met machines), inclusief kennissessies voor boeren en loonwerkers over dit onderwerp plaats.
Eind juni is er voor een veldbijeenkomst gekozen, omdat diverse kruiden en planten nu mooi in bloei staan, zo is het effect zichtbaar en wordt er meer bewustwording gecreeerd.
Waarom ecologisch slootschonen?
Steeds meer boeren en loonwerkers hebben oog voor het creëren van meer biodiversiteit, maar zijn nog zoekende naar mogelijkheden om hier invulling aan te geven. Door ecologisch te schonen wordt een flinke boost aan het leven in en rondom de sloot gegeven. Door het materiaal (maaikorf, eco-reiniger en/of baggerpomp) op de juiste werkwijze in te zetten krijgen slootdieren de kans om te vluchten. Een deel van de waterplanten mag in de sloot blijven staan en tijdens het schonen worden wortels zo min mogelijk beschadigd. Hierdoor wordt de biodiversiteit in de sloot substantieel vergroot. Door het slootmateriaal niet in het talud maar op of over de insteek af te zetten is er minder uitspoeling van voedingsstoffen naar de sloot en wordt instabiliteit van de oever voorkomen.
Johannes van Stralen (coördinator BoerenNatuur Westergo) vertelt: „Het is voor deelnemers en loonwerkers eerst wel wennen dat je de sloten niet meer 100 procent schoon ‘hekkelt’. Het ziet er minder netjes uit. Maar na een paar jaar blijkt al dat de combinatie van een bemestingsvrije rand met ecologisch slootschonen het meeste oplevert voor de biodiversiteit en de waterkwaliteit. Door iets te laten staan kan iedereen dus op een eenvoudige manier zijn bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Daarnaast wordt instabiliteit van de slootoevers voorkomen, waardoor geen landverlies optreedt.`
Waarom greppelinfiltratie, onderwaterdrainage en/of HAKLAM?
Deze methodes helpen om bodemdaling en broeikasgasemissies te reduceren. Het voordeel bij greppelinfiltratie is dat er geen lange drainagebuizen nodig zijn, dit vereenvoudigt het onderhoud en leidt tot lagere kosten.
Verder kan een boer met deze methodes bij droogte regelen dat er meer water in de bodem vloeit en bij wateroverlast kan het water beter afgevoerd worden.
Thema
Ecologisch slootschonen was drie jaar geleden voor Living Lab Fryslân (sinds dit jaar een onderdeel van de nieuwe organisatie BoerenNatuur Fryslân) een hoofdthema, toen is er een reeks demo’s georganiseerd en een inspiratieposter ontwikkeld. Proactief wordt samengewerkt met Wetterskip Fryslân, Cumela (brancheorganisatie voor loonbedrijven) en de agrarische collectieven.
Aanmelden en informatie
Klik hier voor meer informatie BoerenNatuur Fryslân.
Aanmelden en meer informatie over de bijeenkomst, klik hier.
Tekst: BoerenNatuur Fryslân
Beeld: BoerenNatuur Fryslân