Alternatieven voor diesel: hernieuwbare brandstoffen voor de landbouw

Bij mogelijke alternatieven voor diesel als brandstof in de landbouw besproken kan, naast plantaardige olie, worden gedacht aan biodiesel, biomethaan en HVO (hydrotreated vegetable oil) diesel. Dat geldt ook voor alternatieve aandrijfsystemen zoals de brandstofcel (waterstof) of het gebruik van elektromotoren.
Brandstofmix 2030-2045
De Raad van Bestuur voor Technologie en Bouw in de Landbouw (KTBL) heeft in een publicatie over de periode tussen 2030 en 2045 verschillende aandrijfmogelijkheden voorspeld – altijd zonder fossiele diesel. Het scenario is verdeeld in drie gebieden: in het gebied dicht bij de boerderij en voor licht werk (minder dan 80 kilowatt) zal in 2030 elektriciteit beschikbaar zijn, evenals plantaardige olie, biodiesel en HVO-diesel. Tegen het einde van het tijdvenster in 2045 zal met name elektrische aandrijving de voorkeursoptie zijn in dit werksegment.
40 tot 200 kilowatt
Middelzware werkzaamheden in het vermogenssegment van 40 tot 200 kilowatt omvatten onderhoud, bemesting, grasoogst en lichte grondbewerking. Naast biodiesel is hier in 2030 alleen nog HVO-diesel beschikbaar en haalbaar. Zowel plantaardige olie, brandstof als elektriciteit zijn alleen belangrijk onder optimistische aannames. Alle vier de energiebronnen kunnen echter worden geïmplementeerd en zijn aan het einde van de periode beschikbaar. Plantaardige olie en biodiesel zijn zelfs de ‘voorkeursoptie’.
Biodiesel voor zwaar werk
Het derde segment, meer dan 150 kilowatt, omvat zwaar werk zoals zware grondbewerking, maaidorsen en versnipperen. Elektrische aandrijvingen zullen op dit gebied geen rol spelen, aldus de auteurs. Biodiesel en HVO-diesel zijn de alternatieven voor fossiele diesel die vanaf het begin beschikbaar en geschikt waren. Tegen het einde van de observatieperiode zullen biodiesel en plantaardige olie de 'voorkeursoptie' zijn.
Geen roetdeeltjes bij biogas
Trekkerbouwer New Holland vertrouwt daarnaast ook op biogas. Klaus Senghaas, manager Alternative Fuels bij New Holland: ‘Ook de technische vooruitgang in de verwerking van biogas, waarvoor nu containeroplossingen beschikbaar zijn, is hiervoor doorslaggevend.’ Methaan als brandstof heeft voordelen, vooral bij het uitlaatgasbeheer, zo stelt Senghaas. ‘De roetdeeltjes die in diesel worden geproduceerd, worden niet eens geproduceerd en ook de stikstofoxiden worden met 70 procent verminderd.’
Plantaardige oliën
Rond de millenniumwisseling waren er veel boerderijen die hun tractoren ombouwden om plantaardige oliën te gebruiken. Door de gestegen dieselprijzen werd het gebruik van plantaardige olie zuiniger. Bovendien was de brandstof klimaatneutraal en kon deze door de bedrijven zelf worden geproduceerd. Met de invoering van de Wet op het quotum biobrandstoffen begin 2007 werden ook plantaardige oliën belast en ging het economisch voordeel verloren. Voorzitter van Naturland in Hessen, Konstantin Becker: ‘Belastingvermindering voor plantaardige oliën zou een goede eerste stap zijn om innovatie op boerderijen te ondersteunen, duurzame brandstoffen te promoten en de uitstoot van broeikasgassen door de landbouw te verminderen.’
Klik hier voor het volledige artikel op Ökolandbau.de.
Totale jaarlijkse brandstofbehoefte Duitse landbouw 2 miljard liter
Volgens Rita Haas van het Competence Centre for Renewable Resources (TFZ) heeft de landbouw in Duitsland momenteel een jaarlijkse brandstofbehoefte van ongeveer 2 miljard liter. Met het oog op de doelstellingen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen die ook voor de landbouw gelden, komt dit overeen met ongeveer 5,1 miljoen ton broeikasgasemissies. Uitgaande van een autonome aanvoer van plantaardige olie uit landbouwgrond alleen, zou ongeveer 1,2 miljoen hectare koolzaad teeltareaal nodig zijn, en dus 10 procent van het totale bouwland van 11,7 miljoen hectare.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: Ökolandbau.de