Jaring Brunia: ‘Helemaal op jezelf aangewezen zijn, los van de werkelijkheid, dat gun ik alle boeren’
Brunia startte in 2012 zijn eigen biologische melkveebedrijf. Acht jaar eerder stopten zijn ouders met melken, maar ze hielden wel de locatie aan. Vier jaar later zette hij de stap naar biologisch-dynamisch boeren. „Ik word altijd gezien als de hippieboer, die boert zonder kunstmest, zonder krachtvoer en met de koeien altijd buiten. Veel mensen hebben de indruk dat het mij ogenschijnlijk makkelijk afgaat, maar ik werk gewoon ‘knetterhard’. In Kamp Van Koningsbrugge zag ik een mooie metafoor om rest van de wereld te laten zien wat allemaal kon”, legt Brunia zijn motivatie om mee te doen uit. „Maar ik deed ook mee omdat het supervet is en je allemaal dingen doet, die je normaal nooit doet.”
De boerderij van Jaring Brunia
Jaringa Brunia melkt in het Friese Raerd 75 melkkoein, die gemiddeld 5.000 liter melk per jaar geven. Daarnaast heeft hij krap twee keer 20 stuks jongvee. Brunia boert op 93 hectare grond waarvan 25 hectare echt ‘prutland’ is, aldus Brunia. De oogst van deze grond gebruikt hij als strooisel in de potstal.
Heeft het programma je gebracht wat je ervan verwachtte?
„Het heeft mij echt iets heel anders gebracht dan ik ervan had verwacht. Ik ging er echt in van: ik ben een stoere, sterke jongen. Maar er komt zoveel meer bij kijken, vooral mentaal. Er gebeurt zoveel in je hoofd. Je stelt jezelf steeds opnieuw de vraag ‘waarom doe ik dit eigenlijk?’ en ‘wie ben ik nou echt?’. Het antwoord op die vragen heeft mij wel echt dingen gebracht. Het is voor een buitenstaander niet voor te stellen hoe zwaar het is. Het was zoveel zwaarder dan ik had verwacht. We sliepen maximaal 1,5 uur per nacht en als je dat 7 of 8 nachten achter elkaar doet, dan ben je daar op een gegeven moment wel klaar mee.”
Heeft het je veranderd als boer?
„Ja, ik had een vrij sterke bewijsdrang en dat is wel minder geworden. Ik hoef niet meer zo nodig te laten zien dat ik iets kan. Ik doe de dingen nu meer omdat ik het zelf wil. Ik lag op een gegeven moment met een nep-geweer achter een boom en ik dacht wat doe ik hier, ik wil gewoon met mijn kinderen knuffelen. Zulke inzichten zijn heel waardevol. Ik ben me bewuster van wat ik al heb.”
Waar heb je als ondernemer het meeste aan gehad?
„Sowieso dat ik goed genoeg ben, dat ik mijzelf niet steeds opnieuw hoef te bewijzen. En dat je heel goed moet weten waarom je iets doet. Als je heel goed weet waarom je die commando opleiding doet, is het makkelijker de eindstreep te halen. Dat is met boeren net zo, als je weet waarom je het doet en waarom je daar blij van wordt is het makkelijker vol te houden. Boer ben je 7 dagen in de week, 365 dagen per jaar en dat is hard werken. Als je weet waarom je dat doet, houd je het makkelijker vol en kun je beter met tegenslagen omgaan.
Het is belangrijk om voor jezelf helder te hebben waarom je bepaalde keuzes maakt, dat helpt je echt verder. Ik heb zoveel waardevolle inzichten verkregen tijdens mijn deelname aan Kamp Van Koningsbrugge. Tijdens het event Krachtig boeren in balans zal ik daar dieper op ingaan.“
Zou je alle boeren adviseren aan Kamp Van Koningsbrugge of een vergelijkbaar experiment deel te nemen?
„Ja, ik vond het heel waardevol om even helemaal uit mijn boerenrol te stappen. We kregen allemaal een groene overall aan en vanaf dat moment is dat wie je bent. Ik was helemaal niet meer de Jaring van thuis. Je bent daar gewoon zo goed als je jezelf laat zien. Omdat ik helemaal los kwam van mijn dagelijkse verantwoordelijkheden ging ik helemaal op in die andere rol. Dat zou ik iedereen wel gunnen. En dat hoeft niet in zo’n zwaar programma als Kamp van Koningsbrugge, maar helemaal op jezelf aangewezen zijn, los van de werkelijkheid, dat gun ik alle boeren. Het geeft ruimte om te voelen, te denken, te ontdekken wie je nu werkelijk bent en wat je drijft. Hoe je reageert op andere situaties. Thuis is alles toch enigszins voorspelbaar. Natuurlijk er breekt soms een koe uit of er zijn kleine dingen die niet gaan zoals je wil, maar het is niet nieuw, je hebt het vaak wel al meerdere keren meegemaakt. In een Kamp Van Koningsbrugge heb je helemaal niks over een dag te zeggen. Er wordt gezegd: doe die tas op je rug, je hebt twee minuten om je aan te kleden en te gaan lopen en dat moet je gewoon doen. Daar heb je in tegenstelling tot thuis, helemaal geen invloed op.”
Waarom moeten boeren naar het event komen. Wat hoop jij ze deze dag mee te geven?
„Ik wil boeren meegeven dat alles wat je wil echt wel mogelijk is, en ook de stappen die je moet zetten om daadwerkelijk te komen waar je naar toe wilt misschien moeilijk, maar niet onmogelijk zijn. Die boodschap gecombineerd met de lessen die ik heb geleerd van de commando’s over hoe zij dingen aanpakken, bevat hele waardevolle lessen voor een agrarisch ondernemer.”