Primeur: Nederlands bio-lupinemeel

Paul van Zanten en Drees Peter van den Bosch zien het biologische meel van eigen bodem als een gezamenlijk succes. „Wij dachten: dit doen we even makkelijk. Het was wel een grotere uitdaging. Maar in een half jaar is het er nu: meel van Nederlandse lupinebonen!”
Australië
Inveja maalt al 65 jaar lupinebonen voor bakkers en andere verwerkers in Nederland. De grondstoffen halen ze uit Frankrijk en Australië. Van Zanten vertelt: „Hoe mooi is dan een Nederlands product? We kregen hier ook vraag naar, uit Nederland en biologisch gecertificeerd.”
Dat had nog wel wat voeten in de aarde, want Inveja maalt natuurlijk hele containers lupine. Van den Bosch lacht: „Voor onze vijf ton bonen, nu 3,5 ton meel, moet je dan de machine aanzetten en snel weer uitzetten.”
Maar de ambitie is er. „Komend jaar willen we veertig ton biomeel van Nederlandse bodem.” Van Zanten is overtuigd, want 'de markt is er!'.
Teler profiteert
Het meel is verkrijgbaar in hele pallets of in zakken, en zowel via Inveja als direct bij Lekker Lupine. Dat maakt de samenwerking ook uniek: „We gaan samen naar de markt en hanteren een open prijs model. Of je het nu bij Inveja of bij Lekker Lupine koopt, dat maakt voor de winstverdeling niet uit. En de teler profiteert.”
Op de Lekker Lupinedag konden bezoekers proeven van herstelrepen met lupinemeel, eiwitrijk brood, soep en drankjes en ook vleesgerechten met een kwart lupinemeel.
Tekst: Maria van Boxtel
Beeld: Ruth van Schriek