Video: Hoe groener, hoe beter!
Wat doen biostimulanten?
Biostimulanten stimuleren natuurlijke processen in de plant en zorgen zo ervoor dat de plant beter kan omgaan met verschillende soorten stress (zoals hitte of droogte), of de opname van voedingsstoffen efficiënter kan maken. Biostimulanten kunnen bijvoorbeeld algen, extracten van planten of micro-organismen bevatten. En er zijn bepaalde biostimulanten op basis van bacteriën die stikstof uit de lucht halen en aan de plant geven als voedingstof.
Sarah en Kelly, onderzoekers bij Syngenta, geven een update met een biostimulanten vanuit het veld! Bij Syngenta leggen we jaarlijks honderden veldproeven aan met biostimulanten in heel Europa. Op deze manier hopen we de resultaten uit het laboratorium in het veld te bevestigen en de behandelingsmethode verder te optimaliseren. We willen jullie hier graag meer vertellen over hoe we dat doen en waarom.
Testen in tarwe
Voor onze proeven testen we op dit moment verschillende biostimulanten op basis van deze bacteriën, in wintertarwe. We willen zien of deze producten de stikstofopname en de groei van de tarwe kunnen verbeteren.
We hebben meerdere proefveldjes aangelegd, elk met een andere behandeling: sommige krijgen kunstmest, andere krijgen een lagere dosis kunstmest aangevuld met biostimulanten. En dan gaan we op de verschillende veldjes de groei, ontwikkeling en opbrengst van de tarweplanten heel precies volgen. Kelly gebruikt hiervoor ook een drone die specifiek de groenheid van de bladeren meet, wat iets zegt over stikstofopname.
Hoe groener, hoe beter
We konden nu al verschillen waarnemen in groenheid. Dit geeft een eerste indicatie dat de bacteriën hun werk aan het doen zijn en stikstof leveren aan de plant. Over een aantal maanden kunnen we de eindresultaten in opbrengst zien. Eerdere proeven die we hebben gedaan zijn veelbelovend!
Het gebruik van deze biostimulanten kan gangbare land- en tuinbouwers helpen om te besparen op kunstmest. Daarmee kunnen ze hun stikstofvoetafdruk verkleinen en bijdragen aan een duurzamere landbouw.
Voor biologische teler is het een mogelijkheid om stikstof toe te dienen.