Provincie Gelderland investeert in Vrijlevenstal Zelhem, onderzoek naar stikstofuitstoot
De bijdrage van de provincie komt uit de subsidieregeling ‘Investeringen in niet-bewezen brongerichte stikstofreducerende innovaties in stalsystemen’. Met deze regeling ondersteunt Gelderland boeren die experimenteren met innovatieve stalsystemen en -ideeën, schrijft het college van Gedeputeerden Staten in een eigen bericht.
Steunen
„Projecten zoals deze zijn belangrijk voor de hele sector”, stelt Gelders landbouwgedeputeerde Harold Zoet. „Als dit stalsysteem voldoende bewezen is, kan het breed worden ingezet en kunnen we de stikstofuitstoot fors laten dalen. Daarom steunen we dit soort innovaties van harte.”
Een Vrijlevenstal is een open koeienstal met een zandbed. Mest en urine worden hier direct gescheiden. De mest wordt snel afgevoerd van het zandbed waardoor ammoniak en methaan niet vervliegen in de stal. De urine zakt in het zandbed weg en wordt via een afvoersysteem naar een silo gepompt. De uitstoot van methaan en stikstof in en om de stal wordt met sensoren continu gemonitord.
Veelbelovende resultaten
Er zijn al verschillende bedrijven in Gelderland met innovatieve stalsystemen die getest en gemonitord worden. De eerste resultaten zijn veelbelovend. De behaalde stikstofreductie is fors en meten is weten is haalbaar doordat sensoren steeds beter zijn geworden. Ook verbetert vaak het dierenwelzijn.
Gelderland schrijft: 'De provincie zet zich in om technische innovaties te borgen en werkt eraan om doelsturing mogelijk te maken. Doelsturing houdt in dat de overheid geen middelen maar milieudoelen voorschrijft. Monitoren met sensoren is daarbij essentieel.'
Stikstofregelingen
Gelderland heeft verschillende subsidieregelingen om de stikstofuitstoot in Gelderland naar beneden te krijgen. 'Naast deze innovatieregeling is er bijvoorbeeld een regeling voor managementmaatregelen voor melkveehouders. Van een aantal stikstofregelingen zijn de voorwaarden versoepeld. Daardoor is het makkelijker om er gebruik van te maken.'
Binnenkort opent er ook een Gelderse subsidieregeling voor (gedeeltelijke) bedrijfsbeëindiging. Deze ligt momenteel in Brussel voor goedkeuring.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Hanskamp
Bron: Provincie Gelderland