Spanje: biologische consumptie en productie ruim boven de 10 procent
Om de doelstellingen voor 2030 te halen, zal er echter vooruitgang moeten worden geboekt in de landen die de grootste bijdrage leveren (Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland), die 56 procent van het totale biologische areaal in de EU voor hun rekening nemen.
Begin juni vond de 5e editie van de Organic Food Iberia vakbeurs plaats in Madrid. Meer dan 350 exposanten uit meer dan 28 landen toonden hun nieuwe producten en innovaties aan internationale inkopers, distributeurs en detailhandelaren op de vijfde editie van de beurs. Ook vonden er verschillende conferenties en rondetafelgesprekken voor ‘de uitwisseling van ideeën en het creëren van synergieën’ plaats. Er waren 10 Nederlandse bedrijven vertegenwoordigd op de beurs met uiteenlopende producten: van Aziatische producten tot chocolade en rauwe melk.
Interessante Spaanse feiten uit rapport ‘Ecovalia’ van 2024
Het rapport van de Spaanse beroepsvereniging voor biologische productie, 'Ecovalia' van 2024, toont interessante informatie over de biologische consumptie en productie in Spanje:
- Spanje staat in de top 10 van landen wereldwijd met het grootste biologische marktaandeel en had in 2023 een omzet van 3 miljard euro;
- Spaanse consumenten kopen vooral biologische producten bij de detailhandel: 50 procent via de winkels/platforms, 34 procent via speciaalzaken, 7 procent via overige kanalen, 4 procent via directe aankoop bij producent en 3 procent via e-commerce;
- Oppervlakte biologische teelt verschilt per gewas. Noten met 29 procent en bananenplantages/subtropische vruchten met 26 procent hebben het grootste aandeel in de biologische teelt;
- De bedrijvigheid binnen de biologische sector is in Spanje de afgelopen jaren met 41 procent gestegen, waaronder 44 procent op het gebied van export van biologische producten, 6 procent binnen de primaire sector en 6 procent bij het importeren van biologische producten. Van de 65.424 biologische bedrijfsactiviteiten in Spanje betreft het voor 85 procent producenten uit de primaire sector, 9 procent de industrie, 4 procent de verkoop, 1 procent de import en 1 procent de export van biologische producten;
- De verwerkende industrie van biologische producten is de afgelopen jaren met 23 procent gestegen. 85 procent van deze industrie verwerkt biologische plantaardige producten en 15 procent biologische dierlijke producten;
- Binnen de biologische plantaardige verwerkende industrie betreft het 43 procent bewerking en conserven van groenten en fruit, 19 procent verwerking van dranken, 14 procent verwerking van plantaardige oliën en vetten en 24 procent andere industrieën.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Being Organic in EU
Bron: Agroberichten Buitenland