Onderzoek: bijna alle gangbare aardbeien besmet met schadelijke stoffen, biologische zijn wél schoon
PAN-NL onderzocht 13 bakjes gangbare aardbeien en vond in totaal 12 verschillende bestrijdingsmiddelen, gemiddeld 3 per bakje. De resultaten tonen een lichte daling ten opzichte van 2021 en 2022, toen er gemiddeld 3,5 en 3,7 verschillende stoffen werden gevonden. 69 procent van de gangbare aardbeien bevatte 1 tot 3 verschillende PFAS-pesticiden, en 46 procent bevatte 1 tot 3 KvV-stoffen.
PFAS-pesticiden en KvV-stoffen
KvV-stoffen zijn moeilijk afbreekbaar en giftig, en zouden volgens de Europese wetgeving moeten worden vervangen door veiligere alternatieven. „Daar moet nu verandering in komen”, stelt Margriet Mantingh, voorzitter van PAN-NL in een persbericht. „Ook moeten we snel stoppen met PFAS-pesticiden. Deze stoffen breken heel slecht af en brengen schade toe aan onze gezondheid en ons milieu.”
Biologische aardbeien
In slechts één van de 13 bakjes gangbare aardbeien zijn geen PFAS-pesticiden en/of KvV aangetroffen. De twee onderzochte biologische monsters bevatten geen resten van pesticiden.
De aardbeien werden op 24 en 25 juni 2024 gekocht bij verschillende supermarktketens in Amsterdam, Wageningen en Assen. De etiketten gaven aan dat alle aardbeien van Nederlandse telers afkomstig zijn.
Resultaten per supermarkt
De gangbare aardbeien bevatten gemiddeld 3 verschillende pesticiden. Aardbeien van Aldi en Lidl met het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’ bevatten gemiddeld 3,3 verschillende residuen, terwijl aardbeien van Albert Heijn met het keurmerk ‘Beter voor Natuur & Boer’ gemiddeld 2,7 residuen bevatten.
Het totale gehalte aan residuen varieerde van 0,046 milligram per kilo tot 1,214 milligram per kilo, met een gemiddelde van 0,437 milligram per kilo. De aardbeien van Lidl hadden het hoogste gehalte aan residuen, terwijl die van Aldi het laagste hadden. Alleen een bakje aardbeien van AH, Wageningen, overschreed de wettelijk vastgestelde maximumwaarden (MRL).
Normen voor baby- en peutervoeding
Geen van de onderzochte gangbare aardbeien voldeed aan de maximaal toelaatbare gehalten voor bestrijdingsmiddelen in baby- en peutervoeding van 0,01 milligram per kilo. Alleen de biologische aardbeien van Odin en Ekoplaza voldeden aan deze norm.
PAN-NL adviseert consumenten, en met name kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen en gezinnen met jonge kinderen, om aardbeien en andere levensmiddelen te kopen die zonder chemische bestrijdingsmiddelen zijn geteeld.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bron: PAN-NL