Optimalisering biologische appel- en perenveredeling in BioResiObst-project
Bij onze oosterburen is onlangs een onderzoeksproject van start gegaan met als doel het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de pitfruitteelt te verminderen. Zo meldt Bioland. Dat moet gebeuren door het telen van duurzaam resistente appel- en perenrassen. Tegelijkertijd wil het onderzoeksteam de biologische fruitveredeling optimaliseren door innovatieve maatregelen.
Selectie beperkt
De selectie van appel- en perenrassen voor de biologische fruitteelt is beperkt, zo meldt Bioland. ‘Enerzijds komt dit door de hoge eisen van de handel. Aan de andere kant zijn er te weinig rassen die voldoende robuust zijn tegen ziekten, plagen en klimaatveranderingen en dus goed passen bij de biologische teelt. Daarom heeft de biologische fruitteelt eigen rassen nodig die ook met weinig gewasbescherming gezond zijn en in het veranderende klimaat een constante opbrengst opleveren.’
Niet interessant
Omdat de biologische fruitteelt een lager marktvolume heeft in vergelijking met de gangbare teelt, is het voor conventionele veredelaars niet interessant om biologische fruitrassen te veredelen, constateert Bioland. ‘Daarom nemen geëngageerde actoren uit de biologische fruitteelt bij apfel:gut sinds 2011 de veredeling in eigen handen.’
Gezamenlijk project
Nu is onder leiding van apfel:gut het BÖL-onderzoeksproject BioResiObst van start gegaan. De projectpartners zijn onder meer Bioland Beratung (Advies), Öko-Obstbau Norddeutschland (Eko-fruitteelt Noord-Duitsland) en de Universiteit van Kassel. Samen werken de projectpartners aan het terugdringen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de pitfruitteelt door veredeling van duurzaam resistente appel- en perenrassen en aan het optimaliseren van biologische fruitveredeling door innovatieve maatregelen. In de appel- en perenveredeling bouwt het project voort op het veredelingswerk dat al door apfel:gut is uitgevoerd. Talrijke veredelingsklonen van het apfel:gut-ras worden getest op hun weerstands- en klimaatbestendigheid, evenals op hun opbrengst- en vruchteigenschappen.
250 perenrassen
De peer is tot nu toe minder geteeld dan de appel. Biologische bedrijven worden meer geconfronteerd met ziekten en plagen. Het BioResiObst-project heeft tot doel belangrijke fundamenten te leggen voor biologische veredeling. Het projectteam onderzoekt de ziekte- en groeikenmerken van ongeveer 250 perenrassen en hun tolerantie voor ziekten onder nul-gewasbeschermingsomstandigheden. De resultaten vormen de basis voor de eerste veredelingsstappen naar een hogere ziektebestendigheid.
Moleculaire kenmerken
Voor toekomstig veredelingswerk op appels en peren ontwikkelt het project een uitgebreide methodologie. Om te beoordelen of de daadwerkelijk overgeërfde eigenschappen overeenkomen met de beoogde teeltdoelen, zullen ook moleculaire kenmerken worden getest en gebruikt. Op basis van deze gegevens en met behulp van een database wordt een teeltwaardeschatting gemaakt. Hierdoor kan de veredelaar vooraf beter inschatten welke ouderrassen op betrouwbare wijze de gewenste robuuste eigenschappen zullen doorgeven aan nieuwe rassen.
Landelijk programma biolandbouw
Het project wordt gefinancierd door het federale Duitse ministerie van Voedsel en Landbouw op basis van een resolutie van het Duitse parlement als onderdeel van het federale programma voor biologische landbouw.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: Ökolandbau.de