Biologische vlierbessen belangrijk voor het Rhön gebied
Met emmers en snoeischaren oogsten Ritter en zijn medewerker de rijpe bessen. Een unicum, want het gaat hier om de eerste vlierbessenplantage in de Rhön. Toen de biologische Naturland boer van Biohof Ritter in 2006 besloot om vlierbessen te telen verklaarde iedereen in zijn omgeving hem voor gek.
Ritter en Kowalskys probeerden het toch. Kowalskys is mede oprichte van het bekende merk biologische frisdrankmerk Bionade. Beiden wonen in Ostheim en kende elkaar al lang. „We zeiden tegen elkaar: ‘Jij doet biologisch, ik doe biologisch, laten we samen iets doen’'.” Bionade had destijds moeite om aan genoeg vlierbessen te komen en dus werd er besloten een hectare achter de boerderij van Ritter om te ploegen en in te planten.
Tekst gaat verder onder de foto
Ritter haalt een mooie herinnering op: „Het was niet eenvoudig om aan zaailingen te komen, omdat er geen vraag was naar vlierbessen. Het was niet hip. Vlak voor kerst hoorden we dat er een boomkwekerij zijn vlierstruiken wilde rooien omdat er geen vraag naar was. We brachten eerste en tweede kerstdag tussen de vlier door.”
De vlier groeide uitstekend. Mede dankzij het feit dat Ritter ook ganzen, eenden en kalkoenen heeft lopen. Vooral de kalkoenenmest bevat alles wat deze bomen nodig heeft. Het stro in de mest zorg voor een mooie humuslaag dat water kan opslaan en langzaam weer vrij geeft.
Tekst gaat verder onder de foto
Bionade met vlierbes is tot nu toe nog steeds het meest verkochte drankje van het merk. De elf ton bessen die Ritter op zijn eerste veld oogstte, was al snel niet meer genoeg om aan de vraag te voldoen. Ritter breidde zijn areaal uit naar acht hectare, maar ook dat bleek niet voldoende. Daarom is het initiatief Bio-Landbau Rhön in het leven geroepen: boeren en Bionade sluiten langetermijncontracten af. Dit garandeert hen dat ze hun oogst volledig kunnen verkopen en zorgt ervoor dat Bionade voorzien wordt van regionale producten. De transportroutes van het veld naar de verwerking zijn kort, de regionale economie wordt versterkt en de migratie uit het structureel zwakke Rhön is afgenomen. En omdat de vraag naar biologisch geproduceerde vlierbessen zo groot is, schakelen steeds meer boeren over op biologische landbouw. De Rhön is een van de belangrijkste teeltgebieden voor vlierbessen in Duitsland geworden.
Ritter verkoopt zaailingen op zijn boerderij en voorziet andere telers van snoeitips. Heeft het succes hem verrast? „Nee”, schudt Martin Ritter zijn hoofd. „Ik wist dat het zou werken.”
Biohof Ritter
Naturland gecertificeerd sinds 2001.
Eigenaar: Martin Ritter.
Gebied: Het Rhön gebied is een ‘middelgebergte’ en ligt precies op de grens van de deelstaten Beieren, Thüringen en Hessen. 280 m boven zeeniveau, gemiddelde neerslag 600 tot 700 millimeter per jaar.
Bedrijfsoppervlakte: 79 hectare.
Vlierbessen en pluimvee. Familiebedrijf met vier familieleden en één werknemer.
Naturland
Naturland is een Duits label voor biologische producten, opgericht in 1982. Naturland neemt de EU-wetgeving als basis en bouwt hierop voort. Het wordt beheerd door een koepelorganisatie van biologische boeren en verwerkers. Het is een particuliere certificeringsinstantie. Bij Natuurland zijn 116.000 boeren uit 60 landen aangesloten.
De certificeringsnormen van Naturland zijn voor van biologische voedselproductie, biologische aquacultuur, duurzame visserij, verwerking en handel. Het label kan worden teruggevonden op voedingsproducten, textiel en cosmetica.
Het Naturland-logo is goed bekend op de Duitse markt. Alleen producten die zijn geproduceerd volgens de Naturlandcriteria mogen het Naturlandlogo dragen.
Tekst: Naturland, vertaling Anna Veltman
Bron: Naturland.be