Fotoserie: De Fruittuin van West – al tien jaar dansen tussen de fruitbomen
Eén van de belangrijkste reden om destijds naar Amsterdam te trekken was dat Wil niet meer achter de biologische manier van fruit telen stond. „Biologisch appels en peren telen zou nog mooier kunnen zijn. Ik heb hier de ruimte om te experimenteren.” Met een belangrijke rol voor de kippen als medewerkers bij het oplossen van problemen en gebruik maken van bakpoeder bij de appels en peren. „Ik had mijzelf vijf jaar gegeven. Mijn verwachtingen waren laag, want waarom werd het nog niet toegepast in de wereld?” Sturkenboom is zeer tevreden over de peren „Fascinerend wat er hier gebeurt. Ik ben best heel trots dat het systeem lijkt te werken. Volgens collega fruittelers is het onmogelijk.” Bij de appels lijkt de schurft van redelijk onder controle, maar zijn er andere problemen – bijvoorbeeld de appelbloemsemkever – voor terug gekomen. Hier is nog wel een weg te gaan.
Boer en stad écht met elkaar verbonden
Niet alleen innovatieve teeltmethodes hebben de Sturkenboompjes naar Amsterdam gebracht. Op De Fruittuin kan Wil samen met zijn vrouw, kinderen én meer dan vijftig medewerkers en stagiaires iedere dag werken aan een écht biodynamisch bedrijf waar boer en stad met elkaar zijn verbonden. Alles dat wordt geproduceerd op het bedrijf, kunnen consumenten zelf oogsten. Maar het gaat bij De Fruittuin niet alleen om de producten zelf: het samenspel met de natuur, cultuur en de mensen spelen een prominente rol. Het bruist er van de energie en creativiteit die de ondernemers en werknemers graag met de bezoekers delen.
Voor ieder wat wils
Iedere bezoeker van De Fruittuin van West kijkt zijn ogen uit. Een klimdoolhof, een varken onder de kersenbomen, vleeskuikens ín de winkel, een indrukwekkend cultureel programma: er is voor het enorm diverse publiek van alles te doen, te zien en te leren. Bezoekers van allerlei nationaliteiten weten De Fruittuin te vinden. Je kan er trouwen, vergaderen, dansen, lunchen, zaden ruilen, lummelen, boodschappen doen en natuurlijk je eigen fruit plukken. Waarbij één ding zeker is: als je de fruittuin weer verlaat, heb je inspiratie opgedaan en ga je opgeladen weer naar huis.
Onwaarschijnlijk leuk team
Nu de familie Sturkenboom ruim 10 jaar bezig is, is het tijd om even terug te kijken. Waar is Wil het meest trots op? „De mensen. Het onwaarschijnlijke leuke team werknemers en stagiaires die hier heel hard werken. Veel mensen komen hier met idealen.” Waar heel Nederland personeelsproblemen heeft, is het op De Fruittuin gelukt een groep betrokken medewerkers te vormen. Wil is naar eigen zeggen rustiger geworden. Werken met personeel vraagt anno 2024 compassie, geduld en flexibiliteit, dat is volgens hem noodzakelijk om een goed team te behouden.
Jammen in de Fruittuin
Op 24 augustus wordt er ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan een groot feest georganiseerd. Er zijn 400 mensen welkom. „Ondertussen hebben we ruim 150 stagiaires en 100 vrijwilligers gehad, en er is natuurlijk ook een hele groep vaste klanten.” Dat er 10 jaar geleden de eerste peren werden geplukt, wordt natuurlijk in stijl gevierd. „Jammen in de fruittuin - ‘vroeger’ meerdere malen georganiseerd in de Flevopolder - wordt het concept. Er zijn die dag 35 muzikanten in de boomgaard aan het oefenen, om ’s avonds een knalfeest neer te zetten. Overdag is er een gratis programma met muziek, markt, workshops en film. Na 18.00 uur is het feest voor de gasten die een kaartje hebben gekocht.”
Zie kader met bedrijfsgegevens onder de foto's
Bedrijfsgegevens
Oppervlakte: 16 hectare land waarvan 5 hectare fruitteelt appels, peren, zachtfruit, paddenstoelen, witlof : alles zelf oogsten. Biodynamisch gecertificeerd.
Daarnaast zijn er op het terrein ondernemers met een eigen bedrijf: Jammakerij Glorie van Holland, Wilde Bloemen Amsterdam, een Wormenkwekerij en een CSA met 140 oogstleden.
Bezoekers in het oogstseizoen: 1500 op een weekenddag, 500 door de week. In de rustigere wintermaanden 500 in een weekenddag, 250 door de week.
Dinsdag tot en met zondag geopend van 10.30 tot 18.00 uur.
52 medewerkers op de loonlijst, grotendeels parttime. De helft onder de 20 jaar.
Veestapel: 20 koeien, hobbymatig leg- en vleeskippen, twee varkens.
Winkel: compleet assortiment, vlees van eigen bedrijf, verse producten naast de biologische groothandel afkomstig van een twintigtal bekende bio (dynamische) boeren en tuinders uit de Flevopolder & De Lepelaar uit het Noord Hollandse Sint Maarten.