Fotoserie: Een rondje langs de velden met Joni Santing en Lucia Meyling
‘Vrouwen bloot, handel dood’. Dit oude winkeliersgezegde gaat niet op voor de florerende winkel van Joni en Lucia. Hun winkel kent geen zomerdip, want ookal hebben we in Nederland nu eindelijk zomer: de winkel loopt goed door. Alleen op woensdagochtend en vrijdagmiddag is de winkel open en staan de trouwe klanten in de rij voor hun boodschappen. Nagenoeg alle producten van het eigen bedrijf worden in de winkel verkocht. Het assortiment is aangevuld met groenten en zuivel van andere bio(dynamische) boeren. Brood en een selectie aan droogwaren maakt het assortiment compleet.
Artikel gaat verder onder foto
De winkel is volgens Joni ‘uit noodzaak’ ontstaan. Toen zij dertig jaar geleden groenten begonnen te telen, ontstond er al snel interesse uit de omgeving. „Mensen kwamen vragen of ze wat boontjes konden kopen.” Toen kwam er al snel een zelfbedienings-stalletje aan de weg. „Dat ging jaren goed totdat er toch ineens flink misbruik van werd gemaakt en dus zijn we toen gestart met de winkel aan huis. De openingstijden zijn totaal onklantvriendelijk. Ja, eigenlijk zouden we dat anders moeten aanpakken, maar ik ga dat niet meer doen. De klanten passen bij ons, het is goed zo.”
Artikel gaat verder onder foto
Tot 2023 werden op het bedrijf 35 melkkoeien – overwegend Fleckvieh en MRIJ – gemolken, nu niet meer. Regeldruk, oplopende kosten, te weinig handjes en mogelijke bedrijfsopvolging hebben de ondernemers doen besluiten te stoppen met melken. ‘On hold’ noemt Lucia dat: de melkkoeien zijn er nog, maar zijn omgeschoold tot zoogkoeien. Met één druk op de knop kan de melkmachine weer gaan draaien.
Artikel gaat verder onder foto
Er wordt in de maanden maart, april en mei afgekalfd. Koeien en kalveren worden van het begin af aan gescheiden geweid, maar komen ’s nachts samen in de stal. De vaarskalveren worden op circa 5 maanden gespeend, de stieren blijven zelfs tot een maand of 8 bij de moeder en worden dan voor de slacht afgevoerd.
Artikel gaat verder onder foto
Op een halve hectare groeien de vollegrondsaardbeien. De oogst is goed. Joni is naar eigen zeggen, na al die jaren, zelf bijna een aardbei geworden. Buiten en in de kas staan de gewassen er keurig bij. De rogge en tarwe is er al af. Deze percelen liggen in Ansen, tegen het Dwingelerveld aan. De granen zijn bestemd als veevoer én zaaizaad. Ondanks het uitdagende voorjaar is Joni niet geheel ontevreden. De hoogstam fruitbomen hangen vol, deze appels en peren worden op een speciale ‘sap-persdag’ samen met klanten verwerkt.
Artikel gaat verder onder foto
Vol trots laat Joni de prachtige houtwallen zien. Agrarisch natuurbeheer is een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Salomonszegel, een Vliegden die zich heeft uitgezaaid, Koningsvaren, Gagel: Joni geniet er van. Op de vraag waar Joni het meest trots op is kan hij niet echt een antwoord geven. „Op het geheel, dat het is gelukt”, zegt hij.
Artikel gaat verder onder foto
Twee van de drie kinderen hebben interesse getoond om het bedrijf voort te zetten. Van deze twee is er nu één werkzaam in het buitenland, de ander treedt in de voetsporen van zijn ouders en doet ook een opleiding op Warmonderhof. Een bedrijfsovername zou mogelijkheden geven om te werken aan het ideaal beeld: een eigen slachterij op het bedrijf én toch weer koeien gaan melken. Hoe dit zal ontwikkelen zal de tijd uitwijzen.