Blauwtong in België en Duitsland: zo reageren onze buurlanden
België: sector in crisis verklaard
In België heeft David Clarinval (federaal minister van Landbouw) de rundvee- en schapenhouderij officieel erkend als ‘sectoren in crisis’. Deze erkenning is een reactie op de uitbraak van het blauwtongvirus, dat sinds oktober 2023 in België meer dan 500 bedrijven heeft getroffen. Deze maatregel biedt getroffen boeren de mogelijkheid om betalingsfaciliteiten voor hun sociale bijdragen in het derde kwartaal aan te vragen, wat enige verlichting kan bieden in deze moeilijke tijd.
Ondanks de beschikbaarheid van vaccins, waarschuwt het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dat deze niet volledig beschermen tegen alle klinische symptomen van de ziekte. Bovendien worden de kosten van de vaccins momenteel niet vergoed, wat een extra financiële last vormt voor de veehouders.
Duitsland: oproep tot snelle vaccinatie
In Duitsland heeft het ministerie van Landbouw een dringende oproep gedaan aan schapen- en rundveehouders om hun dieren zo snel mogelijk te vaccineren tegen blauwtong. Het virus heeft zich inmiddels verspreid over bijna het hele land, met meer dan 3.200 bevestigde gevallen sinds oktober 2023. Vooral in de westelijke deelstaten die grenzen aan Nederland en België zijn veel besmettingen gemeld.
Het Duitse ministerie zegt dat vaccinatie in Nederland en België al heeft geleid tot een vermindering van symptomen bij dieren. In Duitsland zijn er drie verschillende vaccins beschikbaar om tegen de BTV-3 variant van het virus te vaccineren. De oproep richt zich vooral op bedrijven die nog blauwtongvrij zijn, om zo het lijden en de economische schade te beperken.
De NVWA meldt deze maandag 4525 blauwtonggevallen. Daarvan zijn er 1245 klinisch positief en 3279 PCR positief. Afgelopen donderdag waren er nog 3807 gevallen gemeld.
Het aantal bedrijven met blauwtong blijft wekelijks stijgen. Een maand geleden werden er nog ‘slechts’ 67 gevallen gemeld. Vanwege de snelle verspreiding geeft de NVWA daarom in plaats van één keer per week, nu twee keer per week een update over het aantal blauwtongbesmettingen. Dit gebeurt elke maandag en donderdag.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Natasja Beverloo
Bron: Belga