Deense bio-melkproductie loopt terug
Het aantal biologische melkveebedrijven kromp vorig jaar met 50 stuks. Op de top in 2020 waren dat er nog 422: in 2022 385 en nu zoals gezegd 353. De piek in de Deense bio-melkproductie lag in 2021. Toen leverden 402 bioboeren 748 miljoen kilo melk.
Dat boeren stoppen of terugschakelen naar gangbaar heeft onder meer te maken met stijgende voerkosten en een achterblijvende biomelkprijs. Vorig jaar hebben bioboeren ook meer koeien afgevoerd, volgens het Deense bureau voor de statistiek. Dit ondanks een teruglopende consumptie van biologisch rund- en kalfsvlees. In 2020 werd er 3,8 miljoen kilo verkocht, in 2023 was dat teruggelopen tot 2,8 miljoen kilo.
Marktaandeel biomelk
Het marktaandeel van biologisch in de Deense retail is buitengewoon hoog. Bij zuivel is van elke 3 liter verkochte winkelmelk er 1 biologisch. Het totale volume bio-consumptiemelk is vorig jaar echter gedaald van 193,1 miljoen kilo naar 185,0 miljoen kilo, blijkens statistieken van de Danish Dairy Board (te vergelijken met ZuivelNL). De daling heeft waarschijnlijk te maken met de prijsinflatie. Gezien de gestegen voedselprijzen in de supermarkten zijn consumenten eerder geneigd om goedkopere (gangbare) alternatieven pakken.
Arla Foods maakte eerder bekend te kampen met een overschot aan biologische melk. De Scandinavische coƶperatie nam daarom diverse maatregelen om de aanvoer te temperen. Dat blijkt nu te werken. Arla wist de afgelopen maanden de melkprijs geleidelijk te verhogen: momenteel ligt de augustusprijs inclusief duurzaamheidstoeslagen op circa 58,5 cent per liter. Ter vergelijking: de biomelkprijs van EkoHolland voor juli is vastgesteld op 62 cent.