Robotwieden in akkerbouw volgens onderzoekers dé oplossing van morgen
‘Het precisiewieden met een robot kan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen terugdringen’, benadrukt LBI. ‘Door deze technische innovatie kan in een vroeg stadium en nauwkeurig worden afgerekend met onkruiden. De robot herkent via een camera het onkruid en brandt het direct weg.’ LBI ziet haar mening bevestigd in een artikel in Trouw, waarin onderzoekers Peter Keijzer (LBI) en Jeroen Candel (WUR) aan het woord komen. Zij zien grote voordelen in het robotwieden in de akkerbouw als oplossing voor de toekomst.
Kast steeds leger
Peter Keijzer van het Louis Bolk Instituut is betrokken bij diverse projecten waarin via technologische innovatie wordt ingezet op verduurzaming van de landbouw, waaronder onkruidbestrijding: ‘De kast met chemische bestrijdingsmiddelen raakt leger en leger. De samenleving wil het niet meer en het toelatingsbeleid wordt strenger. Verder zijn er geen arbeidskrachten om het wieden met de hand te doen’, aldus Keijzer in een recent interview in Trouw.
Meer financiering
Keijzer pleit voor meer financiering van dit soort innovatieve projecten. Er is nu vaak geld voor fundamenteel onderzoek of praktijkonderzoek waar private investeerders in meebetalen, maar echt innovatief onderzoek is ook risicovol waardoor private partijen soms terughoudend zijn, constateert Keijzer tot zijn spijt. Hij zou hierin graag een pro-actievere overheid zien.
Jeroen Candel, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit, is daar wat positiever over en denkt dat het wel goed komt als de overheid de juiste voorwaarden stelt: ‘Veel oplossingen van morgen kennen we nog niet, maar schep de voorwaarden, onder meer via technologie, om de landbouw duurzamer te maken. Laat de keuzes aan de sector.’
Oorzaken aanpakken
Het zou dan volgens beide onderzoekers wel duidelijk moeten gaan om het aanpakken van de echte oorzaken en geen symptoombestrijding, wat nu nog vaak het geval is.
Boeren kunnen op sommige innovatieve oplossingen een investeringssubsidie krijgen, maar dat is een lang en ingewikkeld traject, concludeert LBI. ‘Het product moet eerst op de subsidielijst komen en omdat innovaties per definitie nieuw zijn is dat niet eenvoudig.’
Natuurlijke innovaties
Naast technische innovaties zijn er volgens LBI ook veel natuurlijke innovaties mogelijk in de akkerbouw. Klik hier voor haar eigen projecten.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Jasper Winters