Rijksvastgoedbedrijf verduurzaamt uitgifte pachtgronden
Met duurzaamheidscertificaten kunnen boeren biedingen op pachtgronden van het RVB de komende jaren fors verhogen. Een SKAL-certificaat bijvoorbeeld levert nu een 15 procent hoger bod op. Dat gaat in drie jaar stapsgewijs naar 30 procent. Het doel van de certificaten is het verbeteren van de biodiversiteit, de bodemkwaliteit en de waterkwaliteit. Het verbeteren van een duurzamer grondgebruik binnen de geliberaliseerde pachtovereenkomsten is de achterliggende gedachte van deze regeling.
Stimuleren
RVB heeft besloten om duurzaamheidscertificaten op te laten nemen als een gunningscriterium in de openbare inschrijvingen. „Heeft de inschrijver één van de certificaten, dan wordt de geboden pachtsom met dat percentage fictief verhoogd. Dat betekent dus een betere positie vergeleken met bieders zonder certificaat”, legt projectmanager Mark Helfrich van het RVB uit.
Duurzaamheidscertificaten
De duurzaamheidscertificaten die voor deze regeling in aanmerking komen zijn: Het SKAL/omschakelaar naar biologisch (15 procent), On the Way to PlanetProof voor grondgebonden teelten (10 procent), On the Way to PlanetProof melk (5 procent) en het Beter Leven 1 ster voor melkveehouders (4 procent).
Verdubbelen
Om duurzame landbouw verder te stimuleren, verdubbelt het RVB vanaf 2025 in drie jaar tijd de percentages van deze vier duurzaamheidscertificaten van de geliberaliseerde pacht. Zo wordt het SKAL-certificaat in drie stappen verhoogd tot 30 procent in 2027. Dit betekent dat boeren die in het bezit zijn van zo’n duurzaamheidscertificaat in de toekomst nog meer kans maken op een kavel binnen de geliberaliseerde pacht en dat de gronden daarmee duurzamer worden gebruikt.’
Pachtgronden
In totaal heeft het RVB ongeveer 41.000 hectare agrarische grond in eigendom. Hiervan is ongeveer 80 procent reguliere pacht, 10 procent erfpacht en 10 procent geliberaliseerde pacht. Geliberaliseerde pacht betekent dat de grond openbaar de markt op wordt gebracht. Via biedboek.nl kunnen boeren op een kavel pachtgrond bieden. Deze pachtvorm is kortlopend met een maximale duur van zes jaar.
Meer biologisch
Het RVB zet jaarlijks ongeveer 10 procent van de vrijgekomen grond om naar biologische landbouw. Dit jaar verwacht het RVB ongeveer 800 hectare geliberaliseerde pacht aan te kunnen bieden, hiervan is ongeveer 10 procent biologisch. En als deze eenmaal biologisch is, blijft deze ook biologisch. Zo kan het RVB steeds meer grond biologisch verpachten.
Controle
Jaarlijks controleert het RVB of de boeren/pachters nog over de juiste certificaten beschikken. Het toetsen van de duurzaamheidscertificaten ligt bij de certificeerders. Het RVB schrijft ook bouwplannen voor. Een bouwplan beschrijft welk gewas waar mag staan. Op basis van satellietbeelden controleert het RVB welk gewas er precies staat. Er gelden duidelijke regels. Constateert het RVB een overtreding, dan legt ze sancties op. Een eerste keer krijgt de betrokken pachter mogelijk een waarschuwing, maar de tweede keer volgt een boete.