Lawine aan bodeminformatie
Praktische video’s
* Biologisch melkveehouder Peter Oosterhof (Foxwolde) vertelt hoe hij met een keur aan kruiden het bodemstructuurprobleem heeft opgelost: https://www.youtube.com/watch?v=nTlxRQRGUY4.
* Akkerbouwer Anselm Claassen (Vierhuizen, GR) bleek last te hebben van een flink verdichte bodem. Hoe hij dat ontdekte, oploste en wil voorkomen vertelt hij in deze video: https://youtu.be/1FGraVFWUMU.
* Biologisch akkerbouwer Cornelis Mosselman (BI-JOVIRA, Goeree-Overflakkee) mag niet ontbreken in dit lijstje. In deze video vertelt hij welke regeneratieve principes hij toepast om zijn bodem in optimale conditie te houden: https://youtu.be/gZuQLWJ8Ass.
Dossiers
* Op Groen Kennisnet staat een doorwrocht dossier over bodemverdichting: https://groenkennisnet.nl/dossier/bodemverdichting-dossier.
* Hoe bepaal je of je bodem is verdicht? Deze presentatie van vier bodemspecialisten zetten dat voor de akkerbouw helder op een rij: https://groenkennisnet.nl/zoeken/resultaat/detectie-van-bodemverdichting?id=1228796.
Hulpmiddelen/checklists
* De BodemConditieScore (BCS), ontwikkeld door Boerenverstand, WUR en anderen, geeft je gestructureerd snel inzicht in de bodemgesteldheid: https://mijnbodemconditie.nl/.
* Cosun ontwikkelde voor akkerbouwers een praktische handleiding om je bodemconditie in kaart te brengen: www.cosunleden.nl/wp-content/uploads/2023/06/Handleiding-Bodemconditie.pdf.
* De OpenBodemIndex (OBI) brengt online de bodemkwaliteit in beeld door gebruik te maken van allerlei data: https://openbodemindex.nl/.
Robotisering
* Wie zich wil verdiepen in de ontwikkelingen van robotisering, kan niet om de site ducksize heen. Op dit platform, opgezet door Corné Rispens, staat werkelijk alles wat er maar gebeurt in robotland: https://nl.ducksize.com/.
Tekst: Rochus Kingmans
Beeld: Natasja Beverloo