Nieuwe Odin imker Bas Strijker: ‘Het is een droombaan’
„Een baan waarbij de opdracht is goed te zorgen voor bijen en andere insecten is echt uniek”, vertelt Strijker enthousiast. „De aanwezigheid van honingbijen zorgt ervoor dat de boeren meer bewustzijn krijgen over wat insecten nodig hebben om te overleven op hun bedrijf. Samen met de boeren zorgen we voor meer drachtplanten en betere leefomstandigheden voor alle insecten.” Strijker is al langer hobbymatig imker, maar mag zich nu ‘Odin imker’ noemen. Daarmee volgt hij Jos Willemse op. Strijker heeft altijd veel interesse gehad in bijen. In zijn nieuwsgierigheid om bijen naar hun eigen aard de behandelen, kwam hij uit bij het biodynamisch imkeren.
Enorm netwerk
Op dit moment werkt hij 3 dagen in de week als imker voor Odin, de andere twee dagen doet hij onderhoud in de winkels. Volgend jaar zal hij fulltime met de bijen bezig zijn. Jos Willemse zorgt voor een warme overdacht. „En dat is heel fijn. Jos heeft een enorm netwerk: boeren, onderzoekers, de hulpimkers: ik moet iedereen leren kennen.” Verspreid door het land zijn er ‘hulpimkers’ aan het werk. Een groep van 13 ervaren imkers die alle bijen op 1 of meerdere locaties verzorgen en de Odin imkerij ondersteunen. Ze kunnen bijspringen als er bijvoorbeeld een zwerm gevangen moet worden - dat laat zich nooit plannen -, maar ook vindt Strijker het prettig te kunnen overleggen wat er het beste kan worden gedaan in het belang van de bijen. „Het zijn allemaal BD-imkers, we praten dezelfde taal.”
Van Jos heeft hij vooral geleerd met gevoel te imkeren. „Je kan voelen hoe het met bijen gaat. Je kan voelen wat je moet doen om de situatie voor de bijen te verbeteren. Het zou mooi zijn als meer mensen zich daar bewust van zijn. Dat gevoel moet je ontwikkelen, samen met je kennis van bijen.”
Samen strijden als natuurliefhebbers
Zóveel volkeren verspreid over zóveel locaties verzorgen is natuurlijk een uitdaging op zich. Maar de grootste uitdaging voor Strijker is om een verandering teweeg te brengen in de manier van kijken naar milieu en biodiversiteit. „De gevolgen van insecticiden op de bodem en de bijen zijn groot. Er is discussie over de concurrentie tussen honingbijen en wilde bijen, maar volgens mij ligt het probleem genuanceerder. Insecticidegebruik, een afnemende en versnipperende leefomgeving: de druk op de wilde bijen is groot. Het is ook erg moeilijk om te volgen hoe het gaat met solitair levende insecten zoals wilde bijen. Honingbijen zijn eenvoudiger te volgen. Ze zijn een spiegel van de omgeving en ondervinden dezelfde problemen. Oplossingen voor honingbijen helpen de habitat van andere insecten te verbeteren. We zouden als natuurliefhebbers goed met elkaar in gesprek moeten blijven. We moeten met elkaar zoeken naar oplossingen. Als natuurliefhebbers moeten we niet strijden tegen elkaar, maar samen oplossingen zoeken om de leefomstandigheden voor de insecten te verbeteren.
Onderzoeken
De Odin imkerij doet onderzoek, samen met verschillende partijen zoals onder andere de WUR en de Bee Foundation, dat deels wordt gefinancierd door De Traay. Er wordt onderzoek gedaan naar biodiversiteit op de boerderijen waar de bijenkasten staan. Ook de effecten van 5G en wifi straling en chemicaliën op de bijen wordt onderzocht.