Koolstofboeren van Ekoplaza slaan 1182,8 ton CO2 op in akkers
In 2021 startte de langetermijnsamenwerking tussen Ekoplaza en de zes koolstofboeren. Elk jaar maken zij met Nieuw Groen een plan om koolstof uit de lucht te halen en in de bodem op te slaan. Dat doen de boeren bijvoorbeeld door de bodem te versterken, grasvelden intact te houden of nieuwe gewassen, bloemenstroken of bomen te planten. ‘De maatregel die het meeste CO2 heeft opgeslagen, namelijk 349 ton, was compost’, aldus Ekoplaza in een toelichting. ‘Door de bodem met organisch materiaal te versterken houdt deze meer CO2 vast.’
Jaarlijks getoetst
Per ton vastgelegde CO2 betaalt Ekoplaza een vast bedrag aan de koolstofboeren. Het totaal aantal CO2 dat zij in hun akkers opslaan wordt jaarlijks door Nieuw Groen getoetst. „Koolstofvastlegging is eigenlijk een win-win”, zegt Heleen Klinkert Vadalkar, eigenaar van Nieuw Groen. „De maatregelen zorgen ervoor dat CO2 uit de lucht wordt vastgelegd in bomen, planten en in de bodem. Zo verlagen we de overmaat aan CO2 in de atmosfeer en dragen telers bij aan het tegengaan van klimaatverandering. Tegelijkertijd verbetert een hoger koolstofgehalte in de grond het waterbergend vermogen van de grond en daarmee de weerbaarheid tegen weersextremen, zoals droogte en zware regenbuien. CO2-vastlegging helpt dus niet alleen om klimaatverandering tegen te gaan, maar ook om met de gevolgen ervan om te gaan.”
Meer boeren
Ekoplaza kijkt naar financieringsmogelijkheden om in de toekomst meer boeren aan te sluiten en het project uit te breiden. Via het loyaliteitsprogramma Ekovriend van Ekoplaza kunnen klanten bijdragen aan het project door Eko’s die ze sparen in de supermarkt te doneren aan koolstofboeren. Over de periode van mei 2023 tot en met april 2024 hebben de bijdragen van Ekovrienden 10 procent van het hele bedrag gefinancierd.
Stemmen van boeren
„De kastanjes, eiken en wilgen langs onze akkers zorgen niet alleen voor beschutting tegen de wind, maar helpen ook om het klimaat op het land te verbeteren”, vertelt Gerrit Marsman, van Eko-boerderij De Eerste. „Terwijl het stikstofoverschot in de regio stijgt, zie ik juist dat onze grond meer organische stof vasthoudt. Dat betekent dat mijn biologische gewassen niet alleen goed groeien, maar ook helpen om meer CO2 in de bodem vast te houden.”
„Sinds ik ben begonnen met deze maatregelen, zie ik echt verschil op mijn land”, zegt fruitteler Harrie van den Elzen. „Het gras tussen de appelbomen staat mooi hoog, en de bloemenstroken trekken allerlei nuttige insecten aan, zoals bijen en sluipwespen. Dat is goed voor de biodiversiteit én voor het vasthouden van CO2.”