Fotoserie: Ruim 400 bezoekers op Netwerkdag ‘Techniek in Bio tuinbouw’ in Vlaanderen
Op de vijfde editie van deze Netwerkdag kwamen volgens Carmen Landuyt ongeveer 300 Vlaamse bioboeren. Ook waren er bijna 100 Landwijzer studenten én een club van Herenboeren uit Nederland. Het was een echt ‘onderonsje’. Landuyt legt uit: „Er zijn ongeveer 600 tot 700 bioboeren in Vlaanderen. Er is dus een hele grote groep vertegenwoordigd hier. Het evenement vindt ééns in de twee jaar plaats. Iedere keer op een ander gastbedrijf.”
Er waren ook een aantal Nederlandse bedrijven vertegenwoordigd. Howitec Netting hield een demo met een cultivator, Imants demonstreerde een spitmachine. Andere Nederlandse aanwezige bedrijven waren: de Fieldworkers, Havelaar & Hak, De Blije Tuinder, Dijkwels Fruit, Hortiwave, Neutkens en Kruse.
Herdershof
Dit jaar waren de bezoekers te gast op Herdershof, een tuinbouwbedrijf van 2,5 hectare. Het ruime aanbod groenten en fruit wordt afgezet middels 330 groenten- en 150 fruitpakketten. Ook worden er kippen gehouden in een mobiele kippenstal en worden er bloemenzaden geteeld voor Vitale Rassen. Herdershof wordt gerund door Bas, Emma en Wannes. Zij besteden veel aandacht aan de mechanisatie en efficiëntie op het bedrijf, dat maakt de Herdershof de perfecte locatie voor dit evenement.
Innovatieprijs
Wannes Nyckees ging naar huis met de Innovatieprijs die hij ontving voor de ontwikkeling van zijn mobiele kippenstal voor 160 leghennen uitgerust met wegrolnesten en automatische deurtjes. Wannes hoefde met zijn prijs niet ver: hij was éen van de gastherden van deze netwerkdag. De publieksjury verkoos ’t Goed ter Heule met de Compostfeerder als tweede prijswinnaar. De derde prijs werd gewonnen door Slegerhof met de peulmachine.
Knooptool
De bezoekers konden tegen betaling hun eigen ‘knooptool’ maken. Boer Bricoleur had een atelier gebouwd waar tuinders hun eigen knooptool konden bouwen, waarmee snel tomatenkoorden aan staalkabels in de kas kunnen worden bevestigd.
Het evenement werd georganiseerd door het Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt (CCBT). De Vlaamse overheid en de vijf Vlaamse provincies hebben samen met de standhouders deze dag mede mogelijk gemaakt.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Anna Veltman, Jasper Winters