Boer ’n Buffel opent onbemande boerderijwinkel: ‘Een systeem dat andere boeren kunnen overnemen’
„We wilden altijd al een eigen winkel hebben om ons vlees en zuivel te verkopen, maar dat bleek in de praktijk niet zo makkelijk”, zegt Olivier Schutzelaars. „We waren eerst alleen op zaterdag open, van tien tot twee, maar dat was gewoon niet genoeg. Niet alleen vanwege de beperkte openingstijden, maar ook omdat veel mensen op zaterdag niet kunnen komen. Ze hebben dan vaak voetbal of een verjaardag. Daarom kregen we vaak de vraag: ‘Kunnen we niet doordeweeks komen?’ Dat bracht ons op het idee van de pantry.”
Zelfbediening zonder personeel
Het pantry-systeem is volledig zelfbedienend. Klanten moeten de Pantry-app downloaden, waarmee ze een QR-code krijgen om de deur van de winkel te openen. Binnen kunnen ze de producten zelf scannen en afrekenen via de app. „Het werkt eigenlijk net als bij de zelfscankassa in de supermarkt. Na het scannen van de producten kunnen klanten kiezen of ze willen betalen via iDEAL of met de pin. De bon krijgen ze vervolgens per mail”, legt Olivier uit.
Het systeem heeft volgens hem veel voordelen. „We hebben geen personeel nodig en kunnen toch zeven dagen per week open zijn. Dat was voor ons een uitkomst, want Emma en ik doen alles zelf. We beheren 190 hectare, melken de buffels, zorgen voor de verkoop van het vlees, en dan hebben we ook nog een vakantieappartement en twee jonge kinderen. Dat is best druk.”
Streekproducten uit de omgeving
De pantry is niet alleen voor hun eigen producten. Olivier en Emma bieden ook producten aan van collega-boeren uit de omgeving. „We hebben eieren van een lokale boer, aardappelen en zelfs wat varkensvlees van een buurman die onze akkerbouw doet. Zo proberen we het assortiment zo breed mogelijk te maken, zodat er voor iedereen wat te vinden is”, zegt Olivier enthousiast. „Het idee is dat boeren elkaar ondersteunen. Zo kunnen klanten in de buurt terecht voor een gevarieerd aanbod aan streekproducten.”
Voor Boer ’n Buffel is dit een stap richting een bredere samenwerking met andere boeren in de regio. „Wat wij graag willen, is dat meerdere boeren zo’n pantry beginnen. Dat we uiteindelijk elkaars producten in de winkels kunnen leggen en zo een breder netwerk van lokale verkoop creëren. Het zou prachtig zijn als dit een breder begrip wordt en boeren elkaar versterken”, zegt Olivier.
Transparantie en vertrouwen
Het onbemande karakter van de winkel roept misschien vragen op over veiligheid en het vertrouwen in klanten. „We hebben wel camera’s hangen voor de veiligheid en voor het geval er iets misgaat. Maar eerlijk gezegd hebben we nog geen problemen gehad”, zegt Olivier. „Het systeem werkt gewoon goed. Mensen registreren zich via de app en zijn zich er bewust van dat ze zijn geregistreerd als ze iets kopen. Dat zorgt ervoor dat alles netjes verloopt.”
Een bijkomend voordeel van de pantry is dat de omzet sinds de opening meer dan verdubbeld is. „We merken dat mensen het leuk vinden om op hun eigen moment langs te komen. Zelfs een man van 83 doet zijn boodschappen bij ons via de app. Dat is toch geweldig? Natuurlijk zijn er altijd mensen die wat moeite hebben met het digitale systeem, maar voor de meeste klanten werkt het prima.”
Open dag Boer ’n Buffel
Met hun nieuwe winkel hopen Olivier en Emma niet alleen hun eigen bedrijf te versterken, maar ook andere boeren in de regio te inspireren om op een vergelijkbare manier te gaan werken. „We geloven echt in de kracht van lokale samenwerking”, vertelt Olivier. „Als we allemaal op deze manier onze producten kunnen aanbieden, zonder tussenhandel, kunnen we de lokale economie versterken. Het biedt meer transparantie naar de consument toe en zorgt ervoor dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten.”
Op zaterdag 28 september organiseert Boer’'n Buffel een open dag, waarbij de nieuwe pantry feestelijk wordt geopend. „Het wordt een leuke dag, met rondleidingen, activiteiten voor kinderen en natuurlijk de opening van onze winkel. We willen mensen laten zien hoe het systeem werkt en hoe ze gemakkelijk aan onze producten kunnen komen. Hopelijk inspireert het ook andere boeren om mee te doen.”
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Ellen Meinen