Biodynamische landbouw in 100-jarig perspectief: speciale Demeter-weken op komst
In Nederland beslaat biodynamische landbouw momenteel 9500 hectare, ongeveer 0,5 procent van het totale landbouwareaal. Hoewel het aantal bij Demeter aangesloten boeren in 2023 daalde van 156 naar 147, bleef het areaal vrijwel gelijk door de groeiende bedrijfsomvang. Dat schrijft Stichting Demeter in een persbericht.
Innovaties uit de biodynamische landbouw
In de afgelopen 100 jaar heeft de biodynamische landbouw grote invloed gehad op de gangbare landbouwpraktijken. Concepten zoals het belang van bodemleven, biodiversiteit en ‘diereigen’ gedrag zijn inmiddels breed geaccepteerd, hoewel ze nog beperkt in de praktijk worden gebracht. ‘De basis van een gezond landbouwbedrijf ligt in een vitaal bodemleven, en dat besef is inmiddels doorgedrongen’, zo staat te lezen in de bijlage Dynamisch Perspectief 2024-3.
Ook op andere gebieden, zoals de koppeling van landbouw en zorg en het idee dat duurzaamheid alleen kan floreren in een coöperatieve economie, is de BD-landbouw een voorloper. Demeter zet zich krachtig in om deze ideeën verder te verspreiden, in samenwerking met partners zoals de Biodynamische Vereniging en BD Grondbeheer.
Blik op de toekomst
Hoewel de BD-landbouw pioniert op veel vlakken, kampt de sector met tegenwerking van de gevestigde agrochemische industrie en de grootschalige voedselverwerkende sector. ‘Het huidige systeem is in alle opzichten uitgeput’, staat in het persbericht. De hoop is dat Nederland in de toekomst een voorbeeldland wordt waar landbouw, natuur en zorg hand in hand gaan.
Om deze toekomstvisie verder te belichten, wordt op 20 november een wetenschappelijk congres georganiseerd ter ere van het 100-jarig jubileum. Ook zijn er van 30 september tot 12 oktober speciale Demeter-weken in biologische winkels, waar consumenten kunnen kennismaken met biodynamische producten en aanbiedingen.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Stichting Demeter
Bron: Stichting Demeter