Acht winnaars EU Organic Awards als inspiratiebron voor de hele biosector
Met deze prijs wil de EU mensen en organisaties in de biologische landbouw in het zonnetje zetten die een voorbeeld zijn voor de hele Europese sector, en tegelijkertijd nieuwe werkgelegenheid kunnen genereren in plattelandsgebieden.
De winnaars
Uit de bijna honderd inzendingen, werd een shortlist gemaakt van 24 kandidaten uit elf landen, met voor iedere categorie drie genomineerden. Daaronder helaas geen Nederlandse inzendingen. Uit de nominaties kwamen de volgende winnaars voort.
Beste biologische boerin: Reinhilde Frech-Emmelmann (Oostenrijk), oprichtster van ReinSaat in 1998 samen met Demeter en biologische boeren en tuinders in St. Leonhard am Hornerwald;
Beste biologische boer: Benny Schöpf (Duitsland), hoofdgroenteteler bij Kartoffelkombinat, de grootste door de gemeenschap gesteunde boerderij in Duitsland;
Beste biologische regio: Zuid-Savo (Finland). Deze regio slaagde er volgens de jury in een sterke biologische landbouwcultuur op te bouwen door veertig jaar samenwerking tussen boeren, onderzoekers en lokale autoriteiten;
Beste biologische stad: BioStadt Bremen (Duitsland). Deze organisatie omvat meer dan 30 procent van de biologisch gecertificeerde boerderijen. ‘Zij promoot duurzame voedselsystemen door middel van gemeenschapsprojecten en innovatieve landbouwinitiatieven, waardoor burgers in staat worden gesteld lokale verandering te stimuleren’, aldus de jury.
Beste biologische bio-district: Sörmland Bio-district (Zweden). Volgens de jury een pionier op het gebied van biologische landbouw sinds de jaren 1940, die boerderijen, voedselverwerkers, restaurants, eco-hotel en een eco-bank samenbrengt.
Beste mkb-bedrijf voor biologische voedselverwerking: Gino Girolomoni Cooperativa Agricola (Italië). Dit is een coöperatie die is gespecialiseerd in de productie van biologische pasta en zet de missie van de oprichter, Gino Girolomoni, voort.
Beste verkoper van biologisch voedsel: SAiFRESC (Spanje). Opgericht door drie boeren in 2011. De organisatie is overgestapt op biologische landbouw en heeft de landbouw in de Huerta de Valencia volgens de jury nieuw leven ingeblazen.
Beste biologische restaurant/foodservice voor Kalf & Hansen (Zweden). Deze restaurantketen is in 2014 opgericht door Rune en Fabian Kalf-Hansen en biedt 100 procent biologische, seizoensgebonden Scandinavische gerechten.
Eerlijk inkomen voor boeren
Na de ceremonie prees de president van IFOAM Organics Europe (belangenvereniging van bioproducenten), Jan Plagge, de winnaars. „Elke dag laat de biologische beweging in de EU zien dat duurzame voedsel- en landbouwsystemen - binnen onze planetaire grenzen - die een eerlijk inkomen voor boeren bieden, realiteit zijn. Ik feliciteer de winnaars van dit jaar die een gezicht geven aan degenen die zich inzetten voor milieu- en klimaatbescherming en tegelijkertijd economische en sociale duurzaamheid bevorderen - een gemeenschappelijk doel dat in de strategische dialoog is vastgesteld. Mogen hun inspanningen nog veel meer mensen inspireren om deel uit te maken van deze voedsel- en landbouwrevolutie op weg naar een veerkrachtigere, duurzamere en concurrerendere toekomst.”
Werk aan de winkel
Hoewel het biologische actieplan EU-initiatieven ondersteunt om de markt en de vraag naar biologisch te vergroten, is er nog werk aan de winkel. Zo bleek gisteren verder tijdens de bijeenkomst. Uit het speciale verslag van de Europese Rekenkamer over biologische landbouw in de EU: lacunes en inconsistenties die het succes van het beleid belemmeren, blijkt dat er veel mogelijkheden zijn om de financiering van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) beter te gebruiken om de positie van landbouwers in de waardeketen te versterken en biologisch verder te ontwikkelen.
Beter integreren in GLB
In de woorden van Eduardo Cuoco, directeur van IFOAM Organics Europe: „Het rapport beveelt de Europese Commissie aan om milieu- en marktdoelstellingen beter te integreren in de steun van het GLB en de middelen voor de periode na 2027 beter te richten op de ontwikkeling van de biologische sector. De visie van de Rekenkamer is in lijn met de aanbevelingen van de strategische dialoog om ervoor te zorgen dat boeren die meer milieu- en sociale voordelen bieden, worden beloond. De Rekenkamer roept de Commissie ook op om de strategische aanpak van de EU voor de biologische sector te verbeteren door een langetermijnvisie voor de sector na 2030 vast te stellen. Het bieden van stabiliteit en vooruitzichten aan boeren is van cruciaal belang, en we zijn klaar om onze expertise in te zetten om deze aanbevelingen aan te pakken in de komende visie op voedsel en landbouw.”
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Europese Commissie