Biologisch landbouwbedrijf Eikemaheert wint Waarde-ring in Groningen
Piet Glas en Angela Rijnen van de Eikemaheert zijn de afgelopen jaren geswitcht van een gangbaar akkerbouwbedrijf naar biologisch, met de teelt van appels, biologische vleeskuikens en een speciaal soort erwt met de naam ‘het wonder van Scheemda’. De erwt is populair in de Randstad. ‘Zij verdienen deze Waarde-ring voor de geheel eigen en aansprekende wijze waarop zij vertellen over het leven op de boerderij en hun bedrijf. Daarnaast ondersteunen zij de volgende generatie boeren door tuinders de mogelijkheid te geven een tuinderij te starten op het boerenerf van de Eikemaheert.’
Andere Groningers die een Waarde-ring in ontvangst mogen nemen, zijn Gezinus Winters van restaurant Wadapartja (categorie horeca) en Rosbina Tarigan medewerker van Wijkteam Oosterpark (categorie gezondheid/leefbaarheid).
Restaurant Wadapartja
Gezinus Winters heeft samen met zijn partner twee restaurants in de stad Groningen: Wadapartja Zuiderdiep en Wadapartja Westerhaven (categorie horeca). In beide restaurants zit ook een winkeltje. Gezinus vindt dat er in de provincie Groningen veel boeren, tuinders en vissers zijn die mooie producten aanbieden. Met Wadapartja wil hij deze lokale producenten een podium bieden. Beide restaurants en winkels werken daarom zoveel mogelijk met lokale producten.
Wijkteam Oosterpark
Rosbina Tarigan, medewerker Wijkteam Oosterpark (categorie gezondheid/leefbaarheid) zet zich in voor gezond eten voor kinderen uit achterstandsgezinnen in de Groningse Oosterparkwijk. Voor deze kinderen is er niet altijd voldoende en gezond eten. Rosbina kookt maaltijden met en voor de kinderen. Zij verdient deze prijs omdat zij veel op de achtergrond werkt. Haar inspanningen worden daardoor niet altijd gezien, maar haar initiatief heeft een positief effect op de levens van kinderen in de Oosterparkwijk.
Week van ons eten
Als landbouwprovincie steunt Groningen De Week van Ons Eten met het uitreiken van de Waarde-Ringen en het Voedselsymposium (in samenwerking met landbouwinnovatie programma Fascinating). De Week van Ons Eten is de nationale week (5 tot en met 12 oktober) waarin partners proberen Nederland een beetje bewuster te maken van het eten. Via honderden activiteiten kan iedereen meedoen. Meer informatie is te vinden op www.deweekvanonseten.nl.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Provincie Groningen, Susan Rexwinkel