‘Steeds meer vertrouwen dat boeren goed beheren’
Jongvee trekt weidevogels
De familie Meindertsma runt sinds 14 jaar een boerderij in Wyns. Ze hebben 110 melkkoeien en 55 stuks jongvee. In totaal beheren ze 139 hectare, waarvan 38 hectare grasland in eigendom en 101 hectare natuurland, gepacht van Staatsbosbeheer. Op dit natuurland ligt het beheertype ‘vochtig weidevogelgrasland’. Bepaalde delen mogen pas na 15 juni of zelfs na 1 juli worden gemaaid, er wordt geen mest gebruikt, en het land wordt extensief beweid. „Ons jongvee graast op het natuurland, en dat is ook voor de weidevogels fijn. Het vee lijkt de vogels aan te trekken. In het voorjaar zien we allerlei soorten voorbij komen zoals de grutto, veldleeuwerik, tureluur en kievit. In de herfst komen ook trekvogels langs”, ziet Jan-Eel Meindertsma.
Behalve vogels treft de familie ook veel verschillende planten- en bloemensoorten aan, en die trekken weer veel insecten. Rinske Meindertsma: „We zien hier ook zeldzame planten, waar we eigenlijk nog maar weinig van weten. Die variatie maakt het bijzonder.”
Vertrouwen van Staatsbosbeheer
Meer dan de helft van het land wordt in erfpacht beheerd voor Staatsbosbeheer, dat was al zo toen de familie Meindertsma de boerderij overnam. In het begin was het even aftasten, maar door de jaren heen heeft Meindertsma steeds meer vertrouwen gekregen van Staatsbosbeheer. „Dat is prettig, want daardoor kunnen we flexibeler inspelen op waar de vogels zitten en beter samenwerken in het beheer.” Meindertsma werkt ook nauw samen met de lokale Vogelwacht en met beheerregisseurs van de Noardlike Fryske Wâlden. „Volgend jaar wordt ons natuurland gemonitord via de Noardlike Fryske Wâlden. We zijn benieuwd naar de resultaten en of het beheertype nog goed aansluit bij de huidige omstandigheden.”
Ook de kennisuitwisseling met andere particuliere natuurbeheerders vinden ze waardevol. „Het is leerzaam om bij elkaar in de praktijk te kijken en ervaringen te delen. Ook bewustwording is een belangrijke zaak. Natuurland moet goed worden beheerd, en dat kan uitstekend door boeren worden uitgevoerd.”
Overstap naar bio
Voordat ze in Wyns terechtkwamen, boerde Meindertsma in Raard, maar omdat de percelen daar te ver van de boerderij lagen, besloten ze verder te kijken. Toen dit biologische bedrijf te koop kwam, met het land dicht bij huis, zagen de Meindertsmaatjes het als een mooie kans en gingen ze, niet bang, de uitdaging aan. „De overstap naar biologisch en een groot deel natuurland was een stap, maar inmiddels zeggen we vol overtuiging dat we niet meer anders willen. Dit past bij ons.”
Natuur- en landschapsbeheer
Het uitvoeren van Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) is de belangrijkste taak van vereniging Noardlike Fryske Wâlden is. In totaal zetten 600 boeren en particulieren in Noordoost-Friesland zich in voor het realiseren van goede leefgebieden voor soorten die bescherming nodig hebben in de Noardlike Fryske Wâlden. Het leveren van een hoge kwaliteit aan biodiversiteit in het agrarisch gebied centraal; beheerders ontvangen hiervoor een vergoeding.