Nederlandse Boekweit Coöperatie is een feit
‘Het doel van de coöperatie is om de in Nederland geconsumeerde boekweit ook in Nederland te telen door onze leden’, aldus de oprichters. Dat zijn Kees Sijbenga, Berend Steenbergen, Frank ter Beke, Poppe Braam, Peter Brul en Nimda Schelhaas. ‘Dit door een aan- en verkoopcoöperatie op te zetten die de teelt kan begeleiden en aan de andere kant boekweit kan leveren op de wijze die de afnemer vraagt: gangbaar, biologisch, geschoond, gepeld, gries, meel of doppen, met de gewenste kwaliteit en hoeveelheid op het gevraagde moment en alles uiteraard van Nederlandse bodem.’
Glutenvrij
De oprichters zien duidelijke kansen om deze teelt terug te krijgen in Nederland. De oprichters daarover: ‘Boekweit is een pseudograan uit de duizendknoop familie. Geschikt om glutenvrij mee te koken en te bakken, in salades of als risotto, in de pannenkoek of in een toetje en wordt weer populairder in de keuken. Buiten de keuken is boekweit vooral populair bij de insecten door haar uitbundige bloei van acht tot tien weken in juli en augustus en levert daardoor een grote bijdrage aan de biodiversiteit.’
Breed gesteund
De Boekweit Coöperatie weet zich naar eigen zeggen gesteund door provinciale overheden en door natuur- en milieuorganisaties. Zij laat tot slot weten ook open te staan voor particuliere sympathisanten die de boekweitteelt in Nederland een warm hart toedragen.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: De Boekweit Coöperatie