IDorganics zoekt Nederlandse akkerbouwers
„Bijna in alle Nederlandse supermarkten liggen pompoenpitten uit China en quinoa en boekweit uit andere verre landen, terwijl deze producten ook heel goed in Nederland kunnen worden geteeld”, stelt Jetse. „Bij producten als quinoa en pompoenpitten scheelt dat alleen al bij het verbouwen zo’n 40 procent uitstoot – dan hebben we het dus nog niet eens over het transport. Bovendien is het goed voor de biodiversiteit in Nederland. Vanuit onze bedrijfsfilosofie willen we de keten zo kort mogelijk houden. Wij denken dat dit voor alle betrokken partijen voordelig is. Het realiseren van zero-waste en het verkleinen van de ecologische voetafdruk vinden wij heel belangrijk.”
Rode nierbonen uit Nederland
Jetse: „Op dit moment wordt er vooral grootschalig geproduceerd voor een wereldmarkt, met nauwelijks plek voor de natuur. Peulvruchten en bonen werden vroeger gewoon in Nederland geteeld. Om lokale productie te stimuleren halen we die teelt graag weer terug, zodat we deze gedroogde producten ook uit Nederland aan kunnen bieden. Daarmee willen we een brug slaan tussen Nederlandse akkerbouwers en de natuurvoedingswinkels, zodat er afspraken kunnen worden gemaakt over de productie. Dat stelt ons in staat om het assortiment te verbreden, terwijl wij akkerbouwers een mogelijkheid bieden om een gegarandeerde afzetmarkt te hebben.”
Beter voor de bodem en de boer
Voor de boer kan het een leuke afwisseling zijn om eens te werken met eiwitrijke gewassen, zo stelt het bedrijf. „Naast dat het goed is voor de biodiversiteit om deze gewassen te gaan verbouwen, mogen we voor biologische producten van Nederlandse herkomst het EKO-NL keurmerk voeren. Dat is dus niet alleen goed voor de bodem, maar ook voor de boer. En voor de leverancier, natuurlijk.”