Wereldwijde biologische wijnbouw areaal groeit
Dit jaar is het ‘internationale jaar van de wijn’. Op dit moment vindt in Dijon het 45e World Congress of Wine plaats. Extreme klimatologische omstandigheden de afgelopen jaren hadden een enorme impact op de wijngaarden met vooral schimmeldruk tot gevolg. Inflatie zorgde voor productie- en distributiekosten stijging: consumenten lieten wijn vaker links liggen. In 2023 was de wijnproductie op een dieptepunt sinds 1961.
Biologische wijn wel in de lift
De biologische wijnproductie laat een positiever beeld zien. Zowel areaal als productie én consumptie zijn wereldwijd aanzienlijk toegenomen. De verwachting is dat dit zal blijven stijgen. Dit zal het biologisch segment binnen de wijnsector strategisch belangrijker maken. Daar waar de biologische wijnmarkt nu goed is voor zo’n 10 biljoen euro wereldwijd, verwacht The Grand View Research dat dit bijna zal verdubbelen tegen 2030. Een jaarlijks groeipercentage van 10 procent wordt voorspeld. Witte wijnen en afname in de horeca kennen groeipotentieel.
90 procent biologisch wijnbouwareaal ligt in Europa
Terwijl het wereldwijde wijnbouwareaal algemeen afneemt, stijgt het areaal aan biologische wijnbouw. Met circa 550.000 hectare is het biologische wijnbouwareaal wereldwijd goed voor zo’n 8 procent van het totale wijnbouwareaal (7,2 miljoen hectare in 2023). De groei van dit bio-areaal gebeurde in fases: met een vrij exponentiële start, en een dip tussen 2011 en 2014. Na 2014 groeit het areaal met ongeveer 8 procent per jaar. Van dat globale biologisch wijnbouwareaal neemt Europa bijna 90 procent voor zijn rekening. Spanje, Frankrijk en Italië alleen al staan voor 79 procent. Spanje blijft voorlopig nog de grootste in biologisch areaal dat volledig is omgeschakeld. Volgens Agence Bio haalt Frankrijk Spanje in als de hoeveelheid areaal in omschakeling wordt meegerekend.
Net als de globale wijnproductie, die in 2023 met 10 productie daalde tegenover 2022, daalde in dat jaar ook de globale wijnconsumptie. Ook hier zien laat juist biowijn een stijging zien. In Frankrijk was in 2021 5 procent van de geconsumeerde wijnen biologisch. Dit aandeel stijgt stelselmatig, zo blijkt uit een onderzoek van Circana voor BioLinéaires. Intussen drinkt 36 procent van de Fransen biologische wijn, ruim twee keer zoveel dan in 2015 toen dat nog 17 procent was. Voor Europa algemeen zit dat percentage op 29 procent (ten opzichte van 17 procent in 2015).
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Being Organic in EU
Bron: Bioforum.be