Overijssel: 3,3 miljoen euro beschikbaar voor omschakelende melkveehouders
„We hebben vanuit het veld begrepen dat ondernemers kansen zien door om te schakelen”, vertelt gedeputeerde Maurits von Martels (landbouw en natuur). „Het is lastig om de stikstofruimte die vrijkomt bij deze melkveehouderijen in te zetten voor PAS-melders, maar het kan sommige PAS-melders wel helpen.”
Doelen
Het college in de oostelijke provincie hoopt dat vooral boeren rondom Natura 2000-gebieden, waterwingebieden, veenweidegebieden en beekdalen kiezen voor de subsidie om van gangbaar om te schakelen naar biologisch. Er liggen kansen om natuur- en klimaatdoelen te halen door boeren om te laten schakelen. „Hoewel het Nationaal Programma Landelijk Gebied is geschrapt, blijven doelen wel overeind. Dat gaat bijvoorbeeld over extra natuur, biodiversiteit en emissies. We gaan niet al die doelen halen, daarvoor zijn ze te onrealistisch. We kunnen samen met de boeren wel kijken hoever we kunnen komen. Een concrete doelstelling is er dus niet, maar we verwachten wel dat dit maatregelenpakket effect sorteert.”
Von Martels, zelf voormalig melkveehouder, ziet de markt voor biologisch niet als een grote uitdaging. „Er is op dat vlak veel beweging en stimulering”, zo wijst de BBB’er onder meer op een overheidscampagne.
Meer subsidies
Overijssel stelt ook geld beschikbaar voor eiwitteelt (veldbonen, lupine, sojabonen en erwten, ook voor menselijke consumptie), biobased gewassen (vezelhennep, vlas, sorghum, riet, lisdodde, silphie, miscanthus, wilg en kalmoes), agroforestry, een KPI-project, het stimuleren van weidegang, innovaties en kennis via vouchers.
In totaal investeert Overijssel 66 miljoen euro in de landbouw, via vrijwillige subsidies die rechtstreeks op het erf terecht moeten gaan komen. Het geld komt voort uit de 234 miljoen euro die Overijssel aanvroeg via het NPLG en ook is toegezegd. Het nieuwe kabinet gaat niet door met het NPLG, daarom geeft Overijssel de subsidieregelingen een nieuwe naam. Boeren die informatie willen kunnen terecht op www.toekomstvooronsplatteland.nl.