BBB: extra controles op rauwe melk moeten van tafel
Waar boeren nu vier keer per jaar de rauwe melk moeten laten onderzoeken op salmonella en twee keer per jaar op Staphylococcus aureus, moet dat volgend jaar elke maand. BBB stelt daarover Kamervragen naar aanleiding van een artikel op de websites van Agrio Uitgeverij, waarin Agractie en Tom Schrijnwerkers van melkveebedrijf Casquettenhof uit Horn (LB) schetsen wat de impact is van de maatregel. „We moeten al 700 liter melk verkopen om alleen die controles te kunnen betalen”, duidt Schrijnwerkers.
Noodzaak maatregel
BBB-Kamerleden Caroline van der Plas (portefeuille landbouw) en Mariska Rikkers-Oosterkamp (portefeuille volksgezondheid) willen van staatssecretaris Vincent Karremans (VVD) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten wat de noodzaak is van de maatregel. Volgens de twee politici komen de meeste besmettingen met salmonella, Campylobacter en STEC voor door het eten van rauw vlees en niet door het drinken van rauwe melk.
Onderzoeken van het RIVM en de Wageningen Universiteit bevestigen dat. Het risico op een salmonellabesmetting is inderdaad het grootst bij het eten van rauw vlees en rauwe eieren. Campylobacter komt vooral voor op rauwe kip en STEC kan ontstaan bij het eten van onvoldoende verhit rundvlees, zoals hamburgers en gehakt of rauw rundvlees zoals filet american. Het drinken van rauwe melk kan ook een oorzaak zijn, maar wordt door het RIVM niet genoemd als de grootste risicofactor.
Van der Plas en Rikkers-Oosterkamp vragen daarom ook om gezondheidsgegevens. Hoeveel vermoedelijke besmettingen waren er in het verleden door rauwe melk en hoeveel procent van de melk leverende bedrijven testte in de laatste ronde van het landelijk programma (bij Royal GD) positief voor salmonella?
Economische gevolgen
Ook is BBB benieuwd of de staatssecretaris zich ervan bewust is dat de onderzoeken, die 150 euro per maand kosten, de rentabiliteit van boerderijwinkels met melktaps, flink onder druk zetten: boeren kunnen door de nieuwe wetgeving volgens de partij nauwelijks meer iets verdienen. Dat zou volgens BBB ook haaks staan op het huidige beleid van de overheid voor boeren om te investeren in verbreding, waar huisverkoop ook onder valt.
Interactie tussen boer en burger
Caroline van der Plas licht de Kamervragen in een persbericht toe: „Als het aan de BBB ligt, moeten ondernemers zonder al te veel lasten een kleine onderneming kunnen beginnen, zoals een melktappunt. Juist dit soort initiatieven zorgen voor educatie, kennis over verse producten en gesprekken met de boer en boerin. De verkoop van rauwe melk moet op dit moment al voldoen aan strenge regelgeving, zoals vastgelegd in artikel 8 van het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen. De zware kosten voor maandelijkse tests vinden wij dan ook niet proportioneel. De NVWA heeft bovendien zicht op de bedrijven; een extra meldplicht zou overbodig zijn.”
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Tweede Kamer