‘wie niet durft te verdwalen vindt nooit een nieuwe weg’
Durk van der Schaaf: 90 jarige biopionier voorbeeld voor jongere generatie
Van der Schaaf was al vroeg biologisch boer. Zijn vader en oom deden naast de akkerbouw vooral kweekwerk, aardappelteelt en aardappelhandel. De jonge Van der Schaaf wilde ook groentegewassen verbouwen. Hij stelde vragen over de noodzaak van het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen en hun relatie tot gezondheid van bodem en mens. Op verzoek van Jan Haisma, die in Burgum een biologische tuinderij had, startte Durk in 1966 met ‘onbespoten en zonder kunstmest geteelde groenten’. Zo begon Van der Schaaf de biologische landbouwmethode zelf toe te passen.
Haisma had aardappelen en groente nodig voor zijn biologische winkels in Leeuwarden en Groningen, de afzet was dus direct geregeld. Er moest nog veel pionierswerk worden verricht. Niet alleen teelttechnisch, maar ook om deze ecologische manier van boeren bestuurlijk en maatschappelijk verder bekend te maken. Zo kwam de oprichting van de Nederlandse Vereniging van Ekologische Landbouw (NVEL), waar Van der Schaaf de eerste voorzitter van was. Ook de Stichting Ekomerk Controle (SEC) werd opgericht. Later ontstond er een samenwerking met de vereniging voor biodynamische landobuw. Van der Schaaf zat ook in het landelijk Platform voor Biologische Landbouw, de voorloper van Biologica en later BioNext. Van der Schaaf schroomde niet om zijn verhaal te vertellen op bijeenkomsten van de toenmalige Christelijke Boeren- en Tuindersbond (CBTB) en van de Frysk Nasjonale Partij (FNP) waarin hij ook actief werd, vooral als raadslid in zijn gemeente Menameradiel.
Van der Schaaf was in 1990 ook mede-oprichter van Stichting Soune Groun, de eerste regionale organisatie waarin de toenmalige Eko- en BD-landbouw samenwerkten, in Friesland. Hij muntte de naam Soune Groun (gezonde/vitale/levenskrachtige bodem). Dat is volgens Van der Schaaf de basis van een gezonde landbouw. Soune Groun heeft jarenlang de belangen van de biologische landbouw in Friesland behartigd. De later opgerichte vereniging van Friese bioboeren FBBF nam deze rol over.
Ter gelegenheid van zijn 90e verjaardag kwam Commissaris van de Koning Arno Brok op bezoek om te praten over het boekje waarin Bjorn de Jong zijn actieve leven heeft beschreven. Tevens om hem te bedanken voor zijn larenlange inzet voor de samenleving (de Mienskip): een schouderklopje voor deze biopionier.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Sjoerd de Hoop
Bron: Sjoerd de Hoop