Rassenshow Agrico: volle inzet op Phytophthora resistentie
Het merk ‘Bioselect’ was duidelijk zichtbaar tijdens de rassenshow in Bant. De retail heeft groeiende vraag naar Nederlandse biologische aardappelen. „De supermarkten hebben een behoorlijke drive om biologisch te verkopen”, legt algemeen directeur Mark Zuidhof uit. De grote supermarkten in Nederland, zoals Lidl, hebben stevige groeiambities voor het biologische assortiment. Zijn er, gezien het moeizame teeltseizoen afgelopen jaar, genoeg biologische aardappelen beschikbaar? „Ja”, zegt Zuidhof. Er klinkt wel een ‘maar’: „Als alle supermarkten zouden inzetten op 100 procent biologische aardappelen zal het wel een uitdaging worden om alle aardappelen uit Nederland te betrekken.”
Voldoende interesse onder telers
Het zeer uitdagende teeltseizoen afgelopen jaar heeft een aantal telers doen besluiten om hun perceel biologische aardappelen te spuiten, waardoor deze als vanzelfsprekend niet meer als biologisch worden geteeld. Sommige telers besloten helemaal te stoppen met biologische aardappelen. Agrico ziet echter nog voldoende interesse bij telers om komend jaar biologische aardappelen te telen.
Niet verslaan, wel beheersen
Agrico kiest voor de aanval tegen schimmelziekte, terwijl een aantal andere handelshuizen hier minder op insteken. Directeur Agrico Research geeft toelichting. „Agrico is 35 jaar geleden al begonnen met resistente programma’s in een heel breed scala aan rassen. Focus hierop is nodig. Kwaliteit heeft aandacht nodig. We gaan Phytophthora niet verslaan, maar wel beheersen. Resistentie werkt heel verschillend en daarom zijn combinaties van genen heel belangrijk. Phytophthora ontwikkeld zich zo snel, dat er een breed pakket nodig is.” Daarbij geeft Oldekamp aan dat een aantal rassen ontwikkeld voor de biologische landbouw vooral in de reguliere landbouw heel groot zijn geworden.
Er zijn aardappeldeskundigen die stellen dat resistente rassen niet voldoende zekerheid geven voor de teelt van biologische aardappels. Met andere woorden: aardappelen telen kan niet zonder bestrijdingsmiddelen. Agrico is het niet eens met deze stelling en stelt dat het zeker wél mogelijk is. „Er zijn echter meer maatregelen voor nodig dan alleen resistente rassen. Het is een complex geheel”, aldus Oldekamp. Denk aan het vervroegen van teelt, goede communicatie en kiezen voor variatie in de rassen: dus ook de afzet zal betrokken moeten zijn.