Meer biologisch op het menu bij de overheid? Minister komt in het voorjaar met update over duurzaam inkoopbeleid

Het nieuwe beleid, vastgelegd in het categorieplan Consumptieve Dienstverlening, moet in het voorjaar van 2025 worden gepresenteerd. Het plan bepaalt de contracteisen voor de catering van ruim 200 overheidslocaties en legt de nadruk op duurzame en gezonde voeding, net als de vermindering van voedselverspilling.
Verdienmodel agrarische ondernemers versterken
‘Het inkoopbeleid van de overheid is een belangrijk instrument om ondernemers, boeren en ketenpartijen te motiveren tot grotere maatschappelijke bijdragen’, schrijft Wiersma. ‘Dit past bij mijn inzet om een gezonde en duurzame maaltijd te stimuleren en het verdienmodel van agrarische ondernemers te versterken, daar waar het bijvoorbeeld de biologische landbouw betreft.’
De minister werkt samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) om de pilotresultaten te verwerken. Hiermee wordt onderzocht hoe biologische producten een grotere rol kunnen krijgen in de Rijkscatering. De resultaten van de pilot worden naar verwachting in 2025 verder uitgewerkt in het beleid. Wiersma schrijft dat ze de Kamer in het voorjaar gaat informeren over de voortgang.

Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: PXhere
Bron: Kamerbrief