Consument wil meer betalen voor biologisch vlees

Dit Topartikel wordt u gratis aangeboden door Ekoland. Drie maanden gratis Ekoland lezen in print en online? Klik hier. Blijf op de hoogte via de gratis nieuwsbrief.
Paulien Hoftijzer: „We hebben jarenlang geprobeerd om met de consument te communiceren. Elke duurzame boodschap draagt bij aan verduurzaming, maar op de een of andere manier dringt dat niet tot ze door en wijzigt hun gedrag niet in de supermarkt. Daarnaast communiceert de supermarktketen alleen over prijs. Vandaar dat we met onze laatste campagne het anders wilden gaan doen. We willen de consument meenemen richting biologisch, zonder het over de prijs te hebben.”
Subtiel duwtje
Dat meenemen doen ze met behulp van ‘nudging’, een gedragspsychologische motivatietechniek waarbij mensen een subtiel duwtje in de rug krijg. Denk daarbij aan schapkaartjes met daarop ‘Bedankt dat je kiest voor biologisch’ of ‘Kies voor smaak, kies voor biologisch’. Denk ook aan uitingen zoals een vloersticker of een bord boven het schap.
Deze aanpak leidde tot een gemiddelde verkoopstijging van 20 procent. Daarnaast was er een ander opvallend resultaat, vertelt Hoftijzer. „We hebben veel onderzoek gedaan binnen AGF. Toen hebben we ook de overstap gemaakt naar vlees en vleeswaren. Vlees vonden we spannend, omdat dit de productgroep is waarin het prijsverschil tussen biologisch en gangbaar het grootst is.” Wat bleek binnen deze categorie? Met behulp van nudging werd het grootste resultaat behaald. „We zagen een verkoopstijging van 27 procent. Mensen willen dus best meer betalen voor een biologisch stukje vlees.”
Online
Op het moment zijn ze samen met Jumbo online bezig met het uittesten van verschillende banners voor tijdens het online boodschappen doen. Zo hadden ze bijvoorbeeld een banner met daarop de vraag ‘Staat biologisch ook op jouw boodschappenlijstje?’.
In de eerste resultaten is te zien dat crosselling goed lijkt te werken. Dus het aanbieden van bijvoorbeeld biologische aardappelen wanneer iemand een hutspot-pakket in het winkelmandje legt. Ook wordt er getest met popups waarmee mensen door middel van één druk op de knop hun gangbare product kunnen omwisselen voor het biologische alternatief. Definitieve resultaten van dit onderzoek laten nog even op zich wachten.