Fotoserie: Bioteelt- en Techniekbeurs daverend succes
Innovatie voor arbeidskostenbesparing één van de belangrijkste speerpunten
Joost Litjens, namens Bejo Benelux één van de organisatoren, is zijn stem op de beurs kwijtgeraakt, maar blikt trots en voldaan terug. „De standhouders en telers waren enorm tevreden over de beurs. Dit ontbrak echt in de sector, er heerste een hele positieve sfeer. Door de dag heen was de beursvloer gevuld met 400 tot 500 bezoekers. De totale teller stond op 1100 mensen, grotendeels telers. Hier hadden telers dus duidelijk behoefte aan. Ik ben echt trots dat we dit met een heel team hebben kunnen neer zetten.”
Marktkansen
„Ik heb mijn buurjongen mee genomen”, vertelde een doorgewinterde biologische boer uit Zeeuws Vlaanderen. „Misschien inspireert deze beurs hem wel om zijn bedrijf te schakelen”, zegt hij met een knipoog. „Tsja, de marktvraag is wel een probleem”, geeft de jongere buurman aan. Maar ook op dit vlak bood de beurs nieuwe inzichten. De beide buurmannen stonden bij de stand van Het Graanschap, dat nieuwe telers zoekt. Dit korte keteninitiatief zet zich in om Nederlandse zomertarwe te verwerken in biologisch brood. Zij bieden een goede prijs én verdubbelen dit jaar in areaal, er is dit jaar plek voor 200 hectare extra. Ook bij handelsorganisaties als TVA, Bioqrops en Biofreshi was het de hele dag druk bij de stand.
Dure uren
Robots vervangen steeds vaker dure arbeidsuren. Dat was een belangrijke rode draad op de beursvloer. De autonome trekker van het merk AGXEED is zo’n voorbeeld om ‘domme en dure’ uren mee te besparen. „Als boer ben je maximaal 10 procent van de tijd kwijt, die de robot in totaal maakt.” Met andere woorden: de tijd die het kost om de robot aan het werk te zetten is slechts 10 procent van alle uren die deze machine zelfstandig kan maken. „Terwijl het aardappelrooien nog niet klaar is, is deze robot al aan het woelen. We moeten nog wennen aan het idee om werk aan een robot uit te besteden, maar personeel wordt echt een strop voor de boer”, aldus een van de verkopers.
Met kleinere robots grotere markt aanboren
De wiedrobots van Oddbot, Trabotyx, Andela en Carbon Robotics genoten van grote belangstelling. De technologie is de afgelopen periode niet veel veranderd, maar wel geavanceerder geworden door steeds betere datasets. Andela heeft een grote klant in de Flevopolder. Twee van hun machines rijden daar rond. „In 12 weken tijd draaien ze bijna 24 uur per dag. Dit is een arbeidsbesparing van 60 mensen per robot. Reken maar uit”, zegt een medewerker van Andela. Echter, met 800.000 euro een hele flinke investering voor de wat kleinere teler. En daar lijken Carbon Robotics en Andela nu ook op in te spelen. „Door een kleinere, en daardoor goedkopere robot op de markt te brengen, wordt de markt in één keer vijf keer zo groot”, legt een verkoper van Carbon Robotics uit. De robotverkopers geven aan dat de wereldwijde belangstelling voor hun product gigantisch is. „Ze staan in de rij. We kunnen de vraag bijna niet bijbenen.” In Amerika worden de robots nu ook door gangbare telers ingezet, geeft Carbon Robotics aan.
Bio koploper in vernieuwing
Volgens de organisatie was ongeveer 60 procent van de bezoekende telers biologisch. Maar liefst 40 procent kwam uit de gangbare landbouw en keek met grote interesse naar de technologische ontwikkelingen. „De vernieuwing komt nu eenmaal bij bio vandaan”, gaf een enthousiaste gangbare teler uit Groningen aan. Hij is niet direct geïnteresseerd in omschakeling, maar ziet bio wel als een voorloper. „Ik ben blij dat ik ben gekomen. En het is ook gewoon heel erg gezellig”, besluit hij.
Swipe voor meer foto’s
Over de beurs
De Bioteelt & Techniekbeurs vond plaats op 12 december in Creil op het terrein van Broer BV. De vakbeurs is gericht op biologische en conventionele vollegrondsgroentetelers. Er waren 65 standhouders op 3000 vierkante meter. Bejo Benelux, Ceres Horti Advice en Broer zijn de initiatiefnemers. Bezoekers kwam en alle hoeken van Nederland, maar ook uit Duitsland, Frankrijk, België en zelfs Hongarije.
Na evaluatie zal blijken of, wanneer en hoe er een volgende editie zal worden georganiseerd.
Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven van het nieuws en de achtergronden uit de biologische landbouw? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van Ekoland.
Drie maanden gratis Ekoland lezen, zowel digitaal als in print? Klik hier.