Na broodje Utrecht ligt nu ook broodje Nijmegen in de kantine: deels regionaal
Verdere (boven)regionale namen zijn Veld4 (walnotenteelt in Zoelen) en Burgerboederij De Patrijs in het Gelderse Laren (leverancier van de pompoenpitten). Met Basic Theory Ferments is er voor de ingelegde groenten ook een partij uit de regio gevonden, de groenteverwerker zetelt in het nabijgelegen Beers (NB). Overigens lukt het niet helemaal om het broodje lokaal te vervaardigen: Koppert Cress (Monster, NH) en Snaqs uit het Zeeuwse Kapelle leveren ook producten.
MVO meldt dat de Utrechtse variant al meer dan 30.000 keer over de toonbank is gegaan. De kans is groot dat dit succes wordt herhaald in Nijmegen, aangezien het broodje ligt in de kantines van grote organisaties: het Radboudumc (ziekenhuis), de Radboud Universiteit, de HAN (hogeschool), het CWZ (ziekenhuis) en de Sint Maartenskliniek (ziekenhuis). Bij de drie ziekenhuizen en de twee onderwijsinstellingen lunchen dagelijks duizenden mensen.
„Deze landbouwtransitie op een broodje, zoals wij hem al noemen, levert een concrete bijdrage aan onze natuur. Bovendien laat het inkopers én consumenten zien wat er mogelijk is als je samenwerkt”, zegt Ankie van Wersch, directeur-bestuurder van MVO Nederland.
Geen brie
Het recept van Broodje Nijmegen is ontwikkeld door de koks van de Radboud Universiteit in samenwerking met Paul Weijers, souschef van het met een groene Michelinster bekroonde restaurant De Nieuwe Winkel. Broodje Nijmegen is - in tegenstelling tot de Utrechtse variant met brie van een lokale melkveehoudster - volledig plantaardig en combineert onder meer ingelegde groente, frisse biologische waterkers en kruidige muhammara op robuust brood, gemaakt van regeneratief graan.
„Met Broodje Nijmegen maken we de landbouwtransitie tastbaar. We herstellen biodiversiteit, geven boeren een eerlijke prijs en brengen consumenten en inkopers dichter bij de oorsprong van hun voedsel. Dit broodje laat zien dat duurzaam ondernemen kan beginnen met iets kleins als een lunch.”
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: MVO Nederland
Bron: MVO Nederland