PFAS daalt met 67 procent in proefproject met hennep en additief
In juni vorig jaar stapte Campus Vesta, het opleidingsinstituut van de provincie Antwerpen, in een proefproject van C-biotech, een bedrijf uit Temse gespecialiseerd in biobased bouwmaterialen en sanering met hennep. Oorzaak van de vervuiling van een deel van de terreinen van Campus Vesta is het gebruik van PFAS-houdend blusschuim voor de brandweeropleidingen vóór 2011. ‘Op het meest vervuilde perceel is de PFAS-concentratie van 25 à 30 microgram naar 4,5 tot 6 microgram gegaan’, aldus Campus Vesta. ‘De hennep sloeg zo goed aan dat twee derde van het vervuilde terrein nu zo goed als gesaneerd is.’
Experimenten bodemadditieven
Saneringsprojecten met industriële hennep zijn op zich niet nieuw en werden ook al op andere plaatsen uitgevoerd, erkent C-biotech. ‘Maar wat het project op Campus Vesta zo uniek maakt, is dat voor het eerst werd geëxperimenteerd met het toevoegen van verschillende bodemadditieven. Doel van die toegevoegde stoffen is het versnellen van de opname van PFAS.’
‘Goed gelukt’
„En dat is goed gelukt”, zegt Erik de Bruyn, projectmanager bij C-biotech en de drijvende kracht achter het project van fytoremediëring. Dat zijn technieken die gebruikmaken van levende planten en de bijbehorende levende micro-organismen. „In alle 25 percelen is het PFAS-niveau gedaald. Bovendien zit de PFAS niet zozeer meer in de bodem, maar vooral in de bladeren of in een deel van de wortel. Bij de meeste percelen zit er zo’n acht keer meer PFAS in de hennepbladeren dan in de bodem. Bij het best presterende perceel is dat zelfs 27 keer meer.”
Niet in grondwater
„Positief ook is dat de PFAS niet terechtkomt in het grondwater”, vervolgt De Bruyn. „Uit stalen die genomen zijn op een halve meter diepte blijkt dat de vervuiling in de bovenste 20 centimeter van de bodem blijft zitten en dat er in het grondwater niets verandert. Dat betekent dat de PFAS ook niet kan zijn weggespoeld.”
Snellere opname
Het experiment met die verschillende additieven, om te kijken welke bodemtoepassingen de PFAS het vlugst afbreken, is volgens C-biotech van onschatbare waarde. „Eén additief in het bijzonder - Hempurizer+ - bleek de opname van PFAS door de plant aanzienlijk te versnellen. Voor het moeilijker te verwijderen PFOS noteerde men zelfs een tot dertig keer snellere opname.” De Bruyn: „Het is dus niet enkel het louter inzaaien en telen van hennep die het succes verklaren, het geheim zit in de interactie tussen de plant en een specifiek bodemadditief.”
Over dit additief kan De Bruyn niet alles kwijt. „Het is een biogebaseerd product dat zowel de groei van de plant als de opname van PFAS, en zeker ook PFOS, stimuleert”, zegt hij. „Hempurizer+ is exclusief ontwikkeld door de firma Bertels uit Nederland samen met C-biotech.”
Nieuw onderzoek
Vlaanderen heeft alvast beloofd om geld uit te trekken voor nieuw onderzoek naar fytoremediëring met hennep in 2026.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Campus Vesta