3,7 miljoen euro voor kennisontwikkeling biologische landbouw
Ilse Geijzendorffer: „Het programma richt zich op drie type boeren. Boeren met biologische bedrijfsvoering die willen doorontwikkelen, boeren met biologische bedrijfsvoering die twijfelen of zij door willen en boeren die interesse hebben om te schakelen. Qua onderwerpen werken we in lijn met de vragen die nu in de kennisagenda staan, als onderdeel van het actieplan.” In dit overzicht uit 2023 is inzichtelijk gemaakt welke hiaten er zijn om groei van biologische landbouw mogelijk te maken.
‘Handelingsperspectief voor de praktijk’
Geijzendorffer vindt het belangrijk dat die vragen eerst met boeren worden aangescherpt. „We willen rekening houden met de zorgen die er nu zijn op het boerenerf. Dat is nodig want we willen boeren handelingsperspectief bieden voor praktijksituaties. Daarom gaan we in de opstartfase beginnen met een risico-inventarisatie. Daar is behoefte aan. Bijvoorbeeld met betrekking tot dierenwelzijn, gewasbeschermingsmiddelen en arbeid.”
Geijzendorffer benadrukt dat het gaat om systeemonderzoek. „Aan deze onderzoeken in de biologische landbouw kunnen ook gangbare bedrijven veel hebben. Denk aan reductiegebruik van middelen, weerbare teelten, dierenwelzijn en dierwaardigheid. Die onderwerpen spelen daar ook. De biologische sector heeft al meermalen bewezen oplossingen te bieden die ook bij die bedrijven goed kunnen werken.”
Meer kansen
Volgens Geijzendorffer blijven er nog steeds veel kansen voor onderzoek liggen die met dit budget niet opgepakt gaan worden. „Binnen dit programma wordt bijvoorbeeld geen onderzoek gedaan naar veredeling van geschikte rassen of technologische innovaties zoals het gebruik van drones bij onkruidbestrijding en werken met lichtere tractoren en dergelijke. Onderzoek naar biologische bedrijfsvoering is achtergebleven terwijl dit veel impact heeft op het toekomstperspectief van de praktijk.” Geijzendorffer pleit er voor dat ook in de technologisch innovaties meer aandacht komt voor de doorontwikkeling van de biologische bedrijfsvoering.
Prestaties biologische boeren
Bij de voorgenomen onderzoeken die betaald worden uit de 3.7 miljoen euro van het Ministerie van LVVN zal het LBI meerdere biologische akkerbouwers en melkveehouders betrekken. Biohuis is er content mee dat de prestaties van biologisch boeren objectief in kaart worden gebracht, ook op gebieden als waterkwaliteit, dierwaardigheid, biodiversiteit en het klimaat. Pipie Smits van Oyen, voorzitter Biohuis: „Goed dat het gelukt is die thema’s ook een plek te geven in dit onderzoek. Het zijn juist deze thema’s die ervoor zorgen dat consumenten voor biologische producten kiezen. Dat biologisch daarop goed scoort moeten we dus keer op keer blijven bewijzen.”
De coördinatie van het project is in handen van Chris Koopmans van het Louis Bolk Instituut.
Tekst: Wieneke Wolthuis
Beeld: Maartje ter Horst
Bron: Biohuis