Vijf kwartiermakers Bio-regio aan de slag

Een Biologische Regio is een gedefinieerd geografisch gebied waar lokale overheden, biologische boeren, scholen, zorginstellingen, horeca-ondernemers, natuurorganisaties en andere partijen afspraken maken om zo veel mogelijk lokale biologische producten in te kopen. Nadrukkelijk in samenwerking met bedrijfsleven en lokale, duurzame voedselinitiatieven. Meer weten? Vraag hier de Greenpaper Biologische Regio aan. In Duitsland en andere Europese landen is de Bio-regio een succes.
De kwartiermakers zijn aangesteld om de ambitie van groei van het biologische areaal in Nederland met regionale en lokale afzet van biologische producten te ondersteunen, want met regionale afzet krijgt de sector een aantrekkelijk verdienmodel voor Nederlandse agrariërs en levert biologische landbouw een positieve impact aan het landschap, biodiversiteit, bodem- en waterkwaliteit en dierenwelzijn. Al deze publieke doelen dragen bij aan het Nederlandse Actieplan ‘Groei productie en consumptie Bio’.
Bio-regio’s verkleinen de afstand tussen de consument en voedselproductie en brengen twee aantrekkelijke werelden bij elkaar: biologisch en lokaal. Rond de zomer presenteren de kwartiermakers de uitkomsten van hun verkenningen aan het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Dan willen de kwartiermakers ook bespreken welke kansen in de keten van bodem tot bord gaan worden opgepakt. Ben jij ondernemer in een van de provincies waar een kwartiermaker aan de slag gaat? En heb je een mooi regionaal initiatief dat de afzet van biologische producten bevordert? Neem dan contact op met de kwartiermakers!
Op Ekoland.nl kun je nader kennismaken met de kwartiermakers Bioregio per regio, bijvoorbeeld met Erik Koldewij en Ellen de Lange (regio Overijssel). Lees ook de voorverkenning Noord-Brabant.
Tekst: Maria van Boxtel
Beeld: RVO