Kennisevenement agroforestry Nederland
Rabobank maakt aanplant bomen ook voor lager bedrag financierbaar via Transitiefonds

Lonneke van Hellemondt van Rabobank opende het kennisevenement agroforestry, waarbij ze deelde hoe de bank agroforestry wil financieren. „Het is nodig dat ketenpartijen gaan samenwerken. Ook is het nodig dat er een afnamegarantie voor agroforestry-producten komt en dat de verwerking van die producten op gang komt.” Daarna kreeg Anne Cobben, RVO, namens het Agroforestry Netwerk Nederland het woord: „Agroforestry is een paraplubegrip”, stelde ze. Agroforestry betreft een landbouwsysteem waarin houtige gewassen worden gecombineerd met landbouwgewassen of (pluim)vee op het zelfde stuk land. „In Nederland vallen ook voedselbossen onder agroforestry.” Wat is dan de omvang? „Momenteel zijn er meer dan 1500 ‘voedselbos’ boeren en ongeveer 2000 hectare agroforestry. Dat komt neer op 3 procent van het landbouw areaal in Nederland.”
Hoe gaat de Rabobank dan agroforestry bij boeren en tuinders financieren? Keynote speaker Alex Datema, directeur Food & Agri Nederland, lichtte dat toe aan de hand van de landbouwvisie van de Rabobank en de rol van natuur hierin. Hij had goed nieuws: „Ik mag hier het nieuws vertellen dat Rabobank agroforestry en biobased beter financierbaar maakt via het Rabo Transitiefonds. Dankzij de aangepaste voorwaarden van het Rabo Transitiefonds is er nu onder andere een langere aflossingsvrije periode en financiering vanaf 50.000 euro.”
Agroforestry blueprint
Op het kennisevenement was ook Evert Prins, onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut, aanwezig. Hij werd geïntroduceerd als kroonprins van agroforestry. „Agroforestry is het integreren van bomen in het landbouwsysteem om het totale systeem te versterken. Agroforestry is als het ware een Zwitsers zakmes voor de Nederlandse landbouw”, legde Prins uit. In samenwerking met ondernemers Sjef en Wilma van Dongen ontwikkelt het Louis Bolk Instituut een experimenteerlocatie, een fieldlab met verschillende agroforestry systemen om in het veld te bekijken: de agroforestry Blueprint. Op deze experimenteerlocatie komen 20 voorbeelden van agroforestry te liggen, ingepast in een landbouwbedrijf en een tiental sattelietbedrijven laten ervaringen meten in de praktijk. Zo kunnen de partners innoveren, experimenteren en samenwerken met anderen aan agroforestry. Prins: „Het lange termijn perspectief is dat agroforestry wordt opgenomen als wenselijk in beleid, dat knelpunten worden verminderd, er meer duidelijkheid en minder regeldruk komt en dat agroforestry financieel wordt beloond.”
Hierop volgde een panelgesprek met panelleden Jeroen van den Heuvel (wethouder gemeente Maashorst), Michaela van Leeuwen (zuivelboerderij de Brummenaer), Alex Datema (Rabobank) en Franc van der Steen (ministerie van LVVN), met als gespreksleider Sandra Erkelens (ANN). Het panel gesprek ging over de uitdagingen, oplossingen en vervolgstappen voor agroforestry in de provincie en lokale overheden. De conclusie? „Met agroforestry verrijk je de economie.” En daarnaast: „Agroforestry is iets anders dan landschapselementen. Dus vereist het ook andere vergoedingen.” Ook werd er nog gezegd: „De meeste energie zit bij de ondernemer, het is de taak van de gemeente om deze energie te versterken.”
Tekst: Marquerite Stelling
Beeld: Marquerite Stelling